Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Správa štátnych hmotných rezerv dostala pokutu 4000 eur

Na archívnej snímke budova Správy štátnych hmotných rezerv. Foto: TASR - Pavol Zachar

SŠHR podľa šéfa ÚVO porušila princíp rovnakého zaobchádzania, nediskriminácie hospodárskych subjektov a princíp proporcionality, keď v tomto verejnom obstarávaní obmedzila účasť možných záujemcov.

Bratislava 4. novembra (TASR) – Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR porušila pri obstarávaní strážnej služby zákon o verejnom obstarávaní, keď na účasť v tendri požadovala neprimeranú podmienku. Na svojej internetovej stránke o tom informoval Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO). Hmotné rezervy dostali od ÚVO za porušenie zákona pokutu 4000 eur.

Úrad v kontrole preukázal, že verejný obstarávateľ stanovil neprimeranú podmienku účasti. Tá sa týkala preukázania dispozície potvrdenia o priemyselnej bezpečnosti na stupeň utajenia 'vyhradené' na oboznamovanie sa s utajovanými skutočnosťami,“ uviedol predseda ÚVO Miroslav Hlivák.

SŠHR podľa šéfa ÚVO porušila princíp rovnakého zaobchádzania, nediskriminácie hospodárskych subjektov a princíp proporcionality, keď v tomto verejnom obstarávaní obmedzila účasť možných záujemcov. Hoci firmy v čase lehoty na predkladanie žiadostí o účasť nemali takýto doklad, nie je podľa ÚVO vylúčené, že by vedeli kvalifikovane a odborne poskytnúť požadovaný predmet zákazky. „Toto porušenie mohlo mať vplyv na výsledok verejného obstarávania,“ dodal Hlivák.

Súťaž bola vyhlásená vo vestníku verejného obstarávania 30. novembra minulého roka a jej predpokladaná hodnota bola vo výške cez 274.000 eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Víťazom sa stala firma, ktorá ponúkla zrealizovanie zákazky za 266.400 eur bez DPH. "Za uvedené porušenia zákona sa ukladá pokuta v zmysle zákona. Musím dodať, že verejný obstarávateľ súhlasil so zisteniami úradu, a tak mu v zmysle zákona mohla byť pokuta znížená o polovicu, teda na 4000 eur," uzavrel Hlivák.

SŠHR však pre TASR uviedla, že ÚVO im nevyčítal požadovanie samotného potvrdenia o priemyselnej bezpečnosti od uchádzačov, ale jeho požadovanie už v počiatočných štádiách procesu verejného obstarávania. "SŠHR SR ako verejný obstarávateľ uvedeným postupom mienil nastaviť podmienky účasti v predmetnom verejnom obstarávaní tak, aby už v počiatočných štádiách procesu verejného obstarávania bolo možné vyselektovať tých dodávateľov, ktorí spĺňajú podmienku oboznamovania sa s utajovanými skutočnosťami – uvedené je podmienkou vykonávania služby a nevyhnutným predpokladom pre jej výkon," skonštatovala SŠHR a dodala, že považuje svoje konanie za správne a logicky nastavené. Po vyhodnotení však využila svoje právo akceptovať kontrolné zistenia, a tak znížiť výšku pokuty.