Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

ÚVO: Stiahnutie novely zákona poškodí verejné obstarávanie v SR

Na archívnej snímke predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Peter Kubovič. Foto: TASR - Pavol Zachar

Predseda ÚVO chce v najbližšom období osloviť predstaviteľov všetkých parlamentných strán a poukázať na systémové problémy, ktoré aktuálna právna úprava a odmietanie jej novelizácie spôsobuje.

Bratislava 27. marca (TASR) - Stiahnutie novely zákona o verejnom obstarávaní z rokovania parlamentu poškodí verejné obstarávanie na Slovensku. V pondelok o tom informoval predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Peter Kubovič. Jeho zámer zrušiť nútený model profesionalizácie so sankčným mechanizmom mal podľa ÚVO podporu verejných obstarávateľov, ako aj pracovníkov, ktorí procesy verejného obstarávania zabezpečujú.

"Stiahnutie novely ma veľmi mrzí, keďže poškodí samotné verejné obstarávanie na Slovensku. Tento krok má potenciál negatívne ovplyvniť aj ďalšie oblasti ako napríklad plán obnovy a odolnosti a samotné čerpanie eurofondov. Ich problematika totiž úzko súvisí s kvalitou verejného obstarávania," zdôraznil vo svojej reakcii na stiahnutie novely zákona o verejnom obstarávaní Kubovič. Sankčný model v súčasnosti podľa ÚVO existuje len v Maďarsku, ostatné krajiny Európskej únie využívajú rôzne formy dobrovoľných modelov budovania expertnosti a profesionalizácie.

Šéf ÚVO si uvedomuje, že aktuálna politická situácia je zložitá a hľadanie väčšiny v Národnej rade SR nie je jednoduché. Je však presvedčený, že všetci účastníci legislatívneho procesu musia vnímať riziká, ktoré z ich konania vyplývajú pre verejné obstarávanie na Slovensku a následne aj pre čerpanie eurofondov a realizáciu plánu obnovy a odolnosti. "Verejné obstarávanie nesmie byť politickým rukojemníkom," dodal Kubovič.

ÚVO preto bude aj naďalej hľadať podporu pre zmeny v zákone o verejnom obstarávaní, ktoré považuje za kľúčové. Predseda ÚVO chce v najbližšom období osloviť predstaviteľov všetkých parlamentných strán a poukázať na systémové problémy, ktoré aktuálna právna úprava a odmietanie jej novelizácie spôsobuje.