Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

ÚVO uložil vodohospodárskemu podniku pokutu takmer 19.000 eur

Na archívnej snímke predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslav Hlivák. Foto: TASR Pavol Zachar

Slovenský vodohospodársky podnik podľa ÚVO vystavil 185 faktúr v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní.

Bratislava 2. septembra (TASR) – Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) preukázal porušenie zákona o verejnom obstarávaní v kontrole postupu Slovenského vodohospodárskeho podniku. Uložil mu pokutu vo výške takmer 19.000 eur, ktorú už štátny podnik uhradil. Informovala o tom hovorkyňa ÚVO Janka Zvončeková.

Porušenie zákona súviselo so zabezpečovaním, respektíve odoberaním motorových palív - nafty a benzínu na karty a nafty do nádrží od spoločnosti Slovnaft. "Verejný obstarávateľ obišiel zákon o verejnom obstarávaní. Faktúry, ktoré boli predmetom kontroly, neuzavrel podľa pravidiel, ktoré stanovuje tento zákon, čo malo vplyv na výsledok verejného obstarávania. Tieto faktúry štátny podnik vystavoval do 29. apríla 2021," priblížil predseda úradu Miroslav Hlivák.

Slovenský vodohospodársky podnik podľa ÚVO vystavil 185 faktúr v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní. "Verejný obstarávateľ súhlasil so zisteniami úradu, za čo mu v zmysle zákona bola znížená výška pokuty o polovicu. Môžem potvrdiť, že štátny podnik už túto pokutu vo výške 18.984,94 eura uhradil," ozrejmil Hlivák.

Je to pritom už druhá pokuta uložená úradom za to, že štátny podnik pri zabezpečovaní, respektíve odoberaní motorových palív od spoločnosti Slovnaft nepostupoval podľa zákona o verejnom obstarávaní. "Prvá pokuta bola úradom uložená v júni tohto roku a bola za 618 faktúr, ktoré boli vystavené v období od 5. februára 2020 do 19. februára 2021," dodal Hlivák. Prvá pokuta bola vo výške 79.292,03 eura.