Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Uznesenie o zvyšovaní cien energií plénum neschválilo

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Mimoriadnu schôdzu o cenách energií a rizikách vyplývajúcich zo sprevádzkovania plynovodu Nord Stream 2 inicioval opozičný Smer-SD.

Bratislava 29. septembra (TASR) - Plénum parlamentu v stredu neschválilo návrh uznesenia z dielne opozičného Smeru-SD o zvyšovaní cien energií. Podporilo ho len 52 zo 135 prítomných poslancov.

Mimoriadnu schôdzu o cenách energií a rizikách vyplývajúcich zo sprevádzkovania plynovodu Nord Stream 2 inicioval opozičný Smer-SD. Poslanci chceli v uznesení požiadať vládu, aby predložila kroky, ktoré podnikne na elimináciu sociálnych a hospodárskych dosahov výrazného zvýšenia cien energií. Zároveň chceli, aby vláda predložila parlamentu postup pri ochrane finančných záujmov SR v súvislosti s ukončením výstavby a sprevádzkovaním plynovodu Nord Stream 2.

Poslanci, ktorí iniciovali schôdzu, sú presvedčení, že vláda má s príslušnými odbornými regulačnými inštitúciami k dispozícii dostatok nástrojov, prostredníctvom ktorých môže eliminovať prudký nárast cien.

Plénum odmietlo aj pozmeňujúci návrh nezaradeného poslanca Petra Pellegriniho. Chcel ním dosiahnuť, aby minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) vydal rozhodnutie jediného akcionára spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel. Tým by sa spoločnosti uložilo nevyužiť na vykurovacie obdobie maximálne ceny za dodávku plynu pre odberateľov v domácnosti podľa rozhodnutí Úradu pre reguláciu sieťových odvetví platných na rok 2022. Zároveň by zostali na úrovni roku 2021.