Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

V 1. polroku na Slovensku zadržali 606 falošných bankoviek

Foto: TASR/Pavol Ďurčo

V prvom polroku tohto roka bolo na území Slovenska zadržaných 606 kusov falzifikátov eurových bankoviek.

Bratislava 22. júla (TASR) - V prvom polroku tohto roka klesol počet falzifikátov eurových bankoviek na Slovensku. Mierne stúpol počet zadržaných falzifikátov mincí. Vyplýva to z najnovšie zverejnených údajov Národnou bankou Slovenska (NBS).

V prvom polroku tohto roka bolo na území Slovenska zadržaných 606 kusov falzifikátov eurových bankoviek. V porovnaní s druhým polrokom 2019 je počet zadržaných falzifikátov o viac ako polovicu nižší. Približne 81 % falzifikátov bolo zadržaných v obehu. Najväčší podiel zadržaných falzifikátov bankoviek pritom tvorili bankovky v hodnote 10 eur a 20 eur. "Kvalita zadržaných falzifikátov je prevažne dobrá. Napriek uvedenej skutočnosti je možné falzifikáty odhaliť aj bez použitia technických pomôcok, ak sa prijímaniu peňazí venuje dostatočná pozornosť," upozornila NBS.

Falzifikáty sú ľahko rozpoznateľné od pravých bankoviek použitím jednoduchého testu, ktorý spočíva v skúške hmatom, pohľadom a naklonením. "Kombináciou týchto krokov je možné spoľahlivo odhaliť falošnú bankovku," priblížila NBS.

V prvom polroku tohto roka sa na Slovensku zadržalo 577 kusov falzifikátov eurových mincí, zatiaľ čo vlani v rovnakom období ich bolo 567. Najväčší podiel tvorili falzifikáty mincí v nominálnej hodnote dve eurá (81,8 %). Všetky boli zadržané v obehu. "Z hľadiska kvality vyhotovenia falzifikátov euromincí ide v prevažnej miere o falzifikáty s dobrou a veľmi dobrou technickou úrovňou vyhotovenia. Preto je pre verejnosť pomerne náročné odhaliť falzifikát, najmä ak sa prijímaným minciam nevenuje dostatočná pozornosť," upozornila NBS.

Najdostupnejšou pomôckou na rozpoznanie podozrivých mincí je jednoduchý magnet. Euromince v hodnote jedného eura a dvoch eur majú magnetický stred a ich skúšku je možné uskutočniť priložením magnetu k stredu podozrivej mince a následne porovnať úroveň jej magnetizmu s pravou mincou. "Dôležité je sledovať tiež celkový vzhľad a farbu podozrivej euromince. Pri eurominciach v nominálnej hodnote dve eurá je v prípade podozrenia vhodné venovať pozornosť aj nápisu na hrane," dodala NBS.