Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

V 2. pilieri v garantovaných fondoch si stále sporí veľa ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Podľa ADSS je prirodzené, že rekordné zhodnotenie úspor nemusí byť každý rok.

Bratislava 16. januára (TASR) – V garantovaných fondoch v druhom dôchodkovom pilieri je stále veľa sporiteľov. Postupne sa však presúvajú do negarantovaných fondov, do ktorých vstupujú najmä noví sporitelia v druhom pilieri. Celkovo bol vlaňajšok pre druhý pilier z hľadiska zhodnotenia rekordný. Vo štvrtok na tlačovej konferencii o tom informovala Asociácia dôchodkových správcovských spoločností (ADSS).

Dôchodkové správcovské spoločnosti (DSS) sa obávajú zoštátnenia druhého piliera, podľa nich je táto diskusia otváraná neférovými argumentmi, pričom druhý pilier v rámci zákonných možností dosiahol výborné výsledky. Dokazovať to má aj vlaňajšok, keď do druhého piliera vstúpilo rekordných vyše 80.000 ľudí. Výkonnosti negarantovaných fondov za minulý rok dosiahli 11,6 % až 28,6 % a garantovaných dôchodkových fondov 0,9 až 4,9 %. "Garantované aj negarantované fondy dosiahli slušné zhodnotenie. Napriek tomu, že ľudia sa postupne presúvajú z garantovaných fondov do negarantovaných, tak stále je ich tam vzhľadom na ich vek príliš veľa," priblížil predseda Predsedníctva ADSS Miroslav Kotov.

Podľa ADSS je prirodzené, že rekordné zhodnotenie úspor nemusí byť každý rok. "Najvyšší výkon fondov vo výške 28 % v minulom roku sa nemusí dostaviť každoročne. Čo sa týka krízy, tak zatiaľ nevidíme na finančných trhoch nejaké signály toho, že by mala prísť. Na druhej strane, krízy prichádzajú neohlásene a nikto ich nepredpokladá. Tento rok však nejaká dramatická kríza nepríde, ale zhodnotenie rádovo okolo 30 % tiež neočakávame," predpokladá Kotov.

DSS tvrdia, že kým nezasiahol štát, sporitelia mali majetok rozložený optimálne. Zmenilo sa to však po máji 2013, keď ľudia nechali svoje úspory v konzervatívnych fondoch. "Kontinuálne od roku 2013, keď bol zákonný presun z negarantovaných fondov do garantovaných, sa snažíme ľudí vracať späť. Čím dlhšie ubieha čas od presunu, tým ťažšie reagujú na to. Pre nás je čím ďalej viac náročnejšie oslovovať sporiteľov. Uvítali by sme v tejto súvislosti širšiu spoluprácu s odbornou obcou, aby v dlhodobom horizonte dokázal druhý pilier priniesť sporiteľom adekvátne úspory," doplnil Kotov. V súčasnosti je až 72,2 % ľudí v druhom pilieri v garantovaných dlhopisových fondoch a 27,8 % v negarantovaných. Pritom ešte v apríli v roku 2013 bolo v negarantovaných fondoch 88 % sporiteľov a v garantovaných len 12 %. "Treba rozlišovať nových a starých sporiteľov. Tí noví sú rozložení správne, aj správne vstupujú do dôchodkových fondov. Pri starých sporiteľoch, ak by sa mal robiť presun legislatívne, tak treba zvážiť vzhľadom na úspory, ktoré ľudia už v druhom pilieri majú, či by nebolo správnejšie rozložiť presun na niekoľko rokov," myslí si Kotov.

Záujem o úspory v druhom pilieri podľa Kotova závisí od výšky úspor. "Keď príde výpis a sú úspory vo výške 300 eur, tak to neriešia. Keď sú ľudia v druhom pilieri už 10 rokov a majú 10.000 eur, tak ich to už zaujíma. Takisto, ako sa blíži čas odchodu do dôchodku, tak sa ľudia prirodzene viac zaujímajú o svoje úspory. S rastúcim vekom a rastúcimi úsporami sa teda prirodzene ľudia viac zaujímajú o úspory a situáciu v druhom pilieri," priblížil Kotov.

Noví sporitelia však už volia rizikovejšie fondy. "V prípade nových sporiteľov vstúpila drvivá väčšina do negarantovaných fondov. Veľmi malá časť si zvolila garantované fondy. Noví sporitelia si vyberajú sporivú stratégiu v súlade s ich vekom," priblížil Kotov.

Za problém považujú správcovské spoločnosti aj legislatívne prostredie, ktoré sa často mení. Len od vzniku druhého piliera sa uskutočnilo 35 zmien a štyrikrát bol druhý pilier otváraný.

Z hľadiska výkonnosti indexových fondov DSS tvrdia, že sú od založenia na úrovni svetových fondov a indexov. Odmietajú tiež, že by si účtovali vysoké poplatky. "DSS sú najlacnejším sporením na Slovensku a jedným z najlacnejších sporení na svete. V rámci regiónu majú slovenské DSS najnižšie poplatky. Tie sú podľa asociácie na úrovni 0,3 %, zatiaľ čo v Poľsku dosahujú maximálne 0,54 %, alebo v Rumunsku sú vo výške 0,6 %," doplnil predseda predstavenstva VÚB Generali DSS Vladimír Mlynek.