Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

V areáli elektrárne v Mochovciach bol cvične vyhlásený núdzový stav

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Cieľom cvičenia bolo preveriť postup a koordináciu činností jednotlivých zložiek v prípade havárie v jadrovej elektrárni a realizáciu opatrení zameraných na ochranu obyvateľstva.

Mochovce 20. októbra (TASR) - V areáli Atómovej elektrárne Mochovce sa v stredu uskutočnilo súčinnostné cvičenie zložiek integrovaného záchranného systému a orgánov krízového riadenia Nitrianskeho kraja. O 8.09 h bola ohlásená udalosť na jadrovom zariadení a bol vyhlásený núdzový stav na území jadrového zariadenia, informoval Úrad jadrového dozoru SR. Cieľom cvičenia bolo preveriť postup a koordináciu činností jednotlivých zložiek v prípade havárie v jadrovej elektrárni a realizáciu opatrení zameraných na ochranu obyvateľstva.

Účastníci výcviku si precvičili vyhlásenie mimoriadnej situácie, ohraničenie ohrozeného územia, evakuáciu osôb, vykonanie protiradiačných opatrení, dekontamináciu, vykonávanie radiačného monitoringu, dozimetrické merania, reguláciu osôb a dopravných prostriedkov.

Súčinnostné cvičenie absolvovali štyria príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) z Krajského riaditeľstva HaZZ v Nitre a štyria dobrovoľní hasiči z Dobrovoľného hasičského zboru obce Tekovské Lužany. Ich primárnou úlohou bolo zabezpečiť inštaláciu stanice na vykonávanie hygienickej očisty a dekontamináciu osôb a následné zabezpečovanie vody v potrebnom objeme pre príslušníkov Ozbrojených síl SR na vykonávanie dekontaminácie a hygienickej očisty osôb,“ informovalo Krajské riaditeľstvo HaZZ v Nitre.