Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

V banskoštiavnickom Svetre prechodne skrátia pracovnú dobu

Na archívnej snímke výrobná hala firmy Svetro pri šijacom stroji. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Spoločnosť Svetro vznikla ešte v roku 1993 a aktuálne zamestnáva približne 60 ľudí. Spoločnosť sa zameriava na šitie pleteného oblečenia, ktoré putuje na nemecký trh.

Banská Štiavnica 5. decembra (TASR) - Banskoštiavnická spoločnosť Svetro, ktorá sa orientuje na šitie pletenín, sa s aktuálnymi legislatívnymi zmenami a požiadavkami vyrovnáva s menšími ťažkosťami. Konateľka spoločnosti Ľudmila Blašková v tejto súvislosti uviedla, že vo firme budú v najbližšej dobe prechodne skracovať pracovnú dobu.

"My ako firma podnikajúca v textilnej výrobe si nemôžeme dať nejaké nadpriemerné alebo neprimerané ceny, pretože zákazník na to hneď reaguje. Keď mu dáme pre neho neprijateľnú cenu, tak zoberie výrobu a presunie ju do krajín ako Srbsko, Rumunsko či Bulharsko, kde je hodinová mzda nižšia," uviedla pre TASR Blašková.

Na zhoršení situácie sa podľa jej slov podpísali opatrenia ako zvyšujúca sa minimálna mzda či rekreačné poukazy. "Ja chápem, že každý zamestnanec v dnešnej dobe chce a potrebuje zarobiť viac. Naše šičky budú mať teraz minimálnu mzdu najmenej 700 eur, čo je pre nás dosť vážny problém, pretože my musíme premietnuť tieto mzdy a všetky náklady do ceny výrobku. Keď sa dostaneme na hranicu, ktorú je ochotný náš dodávateľ akceptovať, budeme musieť znížiť stav a možno v krátkej dobe robiť riešenia, ktoré budú viesť k zániku firmy," podotkla Blašková.

Spoločnosť Svetro vznikla ešte v roku 1993 a aktuálne zamestnáva približne 60 ľudí. Spoločnosť sa zameriava na šitie pleteného oblečenia, ktoré putuje na nemecký trh. Aktuálne spolupracuje s piatimi firmami. Objem výroby v banskoštiavnickej prevádzke preto závisí od ich objednávok. "Ak majú menej objednávok, aj nám zadajú menej výroby. To sa stalo aj tento rok, u viacerých firiem sa nám to takto odzrkadlilo a tým pádom sme mali tento rok horší ako pominulé roky," dodala Blašková.