Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

V Bratislave rokovali stredoeurópski pekári a cukrári

Na snímke výroba chleba v pekárni Vamex v Košiciach. Foto: TASR - Roman Hanc

Pekárske zväzy sa chcú intenzívnejšie zamerať na spravodlivé postavenie v celej potravinovej vertikále od poľa až na pult.

Bratislava 27. júna (TASR) - V Bratislave v pondelok (26. 6.) rokovali pekári zo Slovenska, Českej republiky a Maďarska o stave sektora v strednej Európe a o zmenách, ktoré ich čakajú aj v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Pekárske zväzy sa chcú intenzívnejšie zamerať na spravodlivé postavenie v celej potravinovej vertikále od poľa až na pult. Informoval o tom predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) Milan Lapšanský.

"Bratislava sa v pondelok stala centrom pekárov strednej Európy. Naše odvetvie prešlo v posledných rokoch najťažším obdobím od druhej svetovej vojny. Pandémia, vojna na Ukrajine, energetická a inflačná kríza sú pre pekárov i cukrárov skúškou, ktorú neprežili všetci a väčšina len s absolútnym vypätím všetkých síl. Rozdielom však boli podpory, ktoré realizovali vlády jednotlivých krajín pre toto odvetvie kritickej infraštruktúry. Výzvy, ktoré nás čakajú, je o to dôležitejšie zvládnuť," spresnil Lapšanský.

Predstavitelia pekárskych združení zo Slovenska, Maďarska a ČR sa zhodli, že na národných trhoch ich trápia identické problémy, avšak paleta riešení je obmedzená. Podpory od lokálnych vlád sú preto prioritou v ČR, Maďarsku i na Slovensku. Príkladom je Poľsko a miliarda eur pre poľnohospodárstvo, ktorú mu prednedávnom schválila Európska komisia.

"Zhodli sme sa na tom, že pekári z našich troch krajín majú podobné problémy. Rozdiel je vo výške a intenzite podpôr v jednotlivých krajinách. V každom prípade otázka proporcionality distribúcie pridanej hodnoty medzi prvovýrobu, mlynárov, pekárov a obchod musí byť v centre pozornosti nielen lokálnych vlád, ale aj EÚ. V pondelok vznikla dohoda, že túto tému budeme spoločne intenzívne riešiť aj na medzinárodných fórach," uviedol výkonný riaditeľ Zväzu pekárov a cukrárov Českej republiky Bohumil Hlavatý.

Unikátnosť pekárskych a cukrárskych výrobkov je pritom veľmi vysoká a obchodné reťazce ju dokážu nahradzovať len cez priemyselné hlbokozmrazené pečivo, ktoré neraz dovážajú zo západnej Európy, či dokonca z Ázie. Nielen kvalita, ale aj uhlíková stopa takýchto výrobkov je tak neporovnateľná s tými vyrobenými priamo v regióne ľuďmi, ktorí v nich žijú.

"Chlieb, pečivo či koláče sú potraviny, ktoré sú základnou súčasťou jedálnička obyvateľov nášho regiónu. Len na Slovensku existujú desiatky rôznych regionálnych variácií chleba, ktoré majú za sebou dlhé tradície a svojich verných spotrebiteľov. Najmä v súčasnom období začínajúcich dovoleniek nám to pripomenie hlad po chuti nášho domáceho chleba. Ten domáci je totiž ten najlepší," vysvetlil Lapšanský.

SZPCC združuje výrobcov z celého Slovenska. Má viac ako 520 členov od SZČO až po veľké pekárne vo všetkých regiónoch Slovenska. Členovia zväzu zamestnávajú viac ako 12.200 pracovníkov.