Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Ekonomika

V Bruseli prijali prelomový akt o umelej inteligencii

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Štáty EÚ jednohlasne prijali finálne znenie AIA. Ide o prvý komplexný právny rámec zameraný na vytvorenie dôveryhodného prostredia pre oblasť umelej inteligencie (AI) v Únii.

Bratislava/Brusel 22. mája (TASR) - V metropole Belgicka sa v utorok (21. 5.) pod vedením belgického predsedníctva EÚ uskutočnilo zasadnutie Rady pre dopravu, telekomunikácie a energetiku (časť telekomunikácie). Okrem mnohých ministrov členských štátov bol na nej prítomný aj európsky komisár pre vnútorný trh Thierry Breton. Slovenskú delegáciu viedol štátny tajomník Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR Ivan Ivančin. Jednohlasne prijali prelomový Akt o umelej inteligencii (AIA). Informoval o tom odbor komunikácie MIRRI.

Štáty EÚ jednohlasne prijali finálne znenie AIA. Ide o prvý komplexný právny rámec zameraný na vytvorenie dôveryhodného prostredia pre oblasť umelej inteligencie (AI) v Únii. Cieľom tohto aktu je zabezpečiť, aby systémy AI rešpektovali základné práva, bezpečnosť a etické zásady, a zároveň riešiť riziká spojené s vysokovýkonnými a vplyvnými modelmi AI.

"Slovensko úprimne oceňuje úspešné zavŕšenie procesu prijímania aktu EÚ o umelej inteligencii. Teraz je nevyhnutné zamerať sa na proces implementácie, ktorý predstavuje aj príležitosť na učenie sa. Zároveň je dôležité realizovať konkrétne kroky, ktoré vytvoria pevný základ pre ďalší rozvoj," uviedol Ivančin.

Následne sa Rada ministrov EÚ venovala prijatiu záverov o budúcnosti digitálnej politiky EÚ, s ktorými Slovensko vyjadrilo súhlas. "Chceli by sme zdôrazniť, že snaha o strategickú autonómiu EÚ nesmie narušiť našu schopnosť multilaterálne a bilaterálne spolupracovať s medzinárodnými partnermi s cieľom podporiť inovácie a technologický rozvoj zameraný na občana," upozornil štátny tajomník.

Rovnako členské štáty prijali závery k budúcnosti kybernetickej bezpečnosti, ktoré pripomínajú dôležitosť zamerania sa na implementáciu, posilnenie koordinácie, spolupráce a vyhýbanie sa fragmentácii pravidiel kybernetickej bezpečnosti v sektorových právnych predpisoch. Závery vyzývajú tiež na ďalšie objasnenie úloh a zodpovedností v kybernetickej oblasti, na prácu v revidovanom rámci riadenia kybernetických kríz a zdôrazňujú tiež podporu pre malé a stredné podniky či potrebu reagovať na výzvy, ktoré predstavujú nové technológie.

Európska komisia na zasadnutí informovala aj o prijatí Rámcového dohovoru Rady Európy (RE) o umelej inteligencii, ľudských právach, demokracii a právnom štáte, ktorý bol po náročných rokovaniach formálne prijatý Výborom ministrov RE 17. mája. Ide o prvý medzinárodný nástroj v oblasti umelej inteligencie, v procese ktorého bolo MIRRI aktívne zapojené a ku ktorému budú môcť oficiálne štáty pristúpiť vo Vilniuse počas litovského predsedníctva RE v septembri 2024.