Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Ekonomika

V Budapešti začne pracovať 20 vodičov autobusov z Filipín

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Dano Veselský

Arriva v uplynulých rokoch vyškolila viac ako 1000 vodičov, aby prekonala chronický nedostatok pracovnej sily, uviedla šéfka spoločnosti Anikó Körmendiová.

Budapešť 7. októbra (TASR) – Spoločnosť Arriva Hungary vyškolí 20 vodičov autobusov z Filipín, ktorí by mali od januára 2024 začať pracovať pre verejnú dopravu v Budapešti. Podnik zároveň uviedol, že naďalej vedie intenzívnu kampaň v záujme získania domácej pracovnej sily. TASR o tom informuje na základe správy agentúry MTI.

Arriva v uplynulých rokoch vyškolila viac ako 1000 vodičov, aby prekonala chronický nedostatok pracovnej sily, uviedla šéfka spoločnosti Anikó Körmendiová. Ťažkosti po pandémii nového koronavírusu a hospodárska kríza podľa nej spôsobili, že Arriva musí zvoliť komplexný prístup, aby zabezpečila verejnú dopravu pre Budapešť. Vodiči z Filipín už preukázali svoje schopnosti v iných krajinách a pred prijatím do zamestnania v Budapešti boli starostlivo preverení, dodala Körmendiová.

Filipínci budú mať podľa spoločnosti k dispozícii anglicky hovoriacich pracovníkov dispečingu a budú dostávať rovnaké mzdy ako ich maďarskí kolegovia. "Ani naša kolektívna zmluva, ani právo zamestnancov na rovnaké zaobchádzanie, ani naše hodnoty nám neumožňujú platiť niektorým pracovníkom menej ako iným na rovnakej pozícii," zdôraznila Körmendiová.