Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

V centre mesta Žilina začal platiť nový parkovací systém

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Mesto prevzalo od pôvodného prevádzkovateľa všetky parkovacie automaty, ktoré sú v meste dlhodobo inštalované a poskytujú možnosť predaja parkovacích lístkov za hotovosť.

Žilina 7. júna (TASR) - Mesto Žilina sa od stredy stalo výlučným prevádzkovateľom regulácie parkovania v centre. Mení sa počet pásiem regulovaného parkovania z troch na dve, doba spoplatnenia aj výška poplatkov. Podľa hovorkyne mesta Zuzany Holienčíkovej pribudli nové formy úhrady za parkovanie cez SMS a aplikácie.

Doplnila, že samospráva sprístupnila informácie na webovej stránke parkovanie.zilina.sk. "Okrem prevádzkového poriadku, mapy zón, doby spoplatnenia či cenníka parkovania je na stránke k dispozícii aj e-shop na nákup a správu parkovacích kariet. Slúži na vytvorenie konta občana, cez ktoré si môže z pohodlia domova manažovať parkovacie karty," uviedla s tým, že vydanie nových či preregistráciu pôvodných parkovacích kariet si vybavia občania aj v klientskom centre v priestoroch mestského úradu.

Pôvodné parkovacie karty platia počas prechodného obdobia. "Občania, ktorí majú vydané parkovacie karty od Žilinskej parkovacej spoločnosti s dobou platnosti po 7. júni, si nemusia vybavovať nové karty okamžite. Stále budeme akceptovať parkovacie karty vydané pôvodným prevádzkovateľom s tým, že pred dobou ukončenia platnosti je potrebné požiadať o vydanie novej karty. Parkovacie karty bude potrebné aj naďalej nechávať umiestnené za čelným sklom vozidla," vysvetlil primátor Žiliny Peter Fiabáne.

Mesto prevzalo od pôvodného prevádzkovateľa všetky parkovacie automaty, ktoré sú v meste dlhodobo inštalované a poskytujú možnosť predaja parkovacích lístkov za hotovosť. "Ide však o dočasné riešenie. Samospráva aktuálne obstaráva moderné parkomaty s elektronickou evidenciou evidenčných čísel, pri ktorých nebude potrebné ukladanie parkovacích lístkov za čelné sklo a platba bude výlučne bezhotovostná," dodala Holienčíková.