Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

V Česku sa zvýši strop na príspevok na bývanie o 80 až 180 eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Príspevky budú zodpovedať skutočným nákladom na bývanie, ktoré ľudia majú, povedal Fiala.

Praha 21. septembra (TASR) - Česká vláda schválila zvýšenie normatívnych nákladov, z ktorých sa vypočítava výška príspevku na bývanie. Chce tak pomôcť ohrozeným skupinám ľudí, ktorých sa zdražovanie týka najviac. Oznámil to český premiér Petr Fiala po stredajšom rokovaní vlády, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Vďaka zvýšeniu normatívu sa navýši nielen samotný príspevok, ale rozšíri sa tiež okruh domácností, ktoré naň majú nárok. "Navýšenie mieri predovšetkým na ohrozené skupiny ľudí. Na tých, ktorí bývajú sami alebo vo dvojici, seniorov, matky samoživiteľky, ale dotkne sa aj väčších rodín," spresnil Fiala.

Výška príspevku sa líši podľa počtu osôb v rodine. Pre ľudí, ktorí žijú sami alebo vo dvojici v prenajatom byte sa strop na jeho vypočítanie zvýši o 4500 českých korún (približne 180 eur). Rodiny s tromi a viac osobami získajú naviac 2500 korún.

Ak osoba alebo dvojica býva v družstevnom či služobnom byte, strop sa zvýši o 2500, v prípade väčšieho počtu osôb o 2000 korún.

"Príspevky budú zodpovedať skutočným nákladom na bývanie, ktoré ľudia majú," povedal Fiala. Vďaka tejto úprave má viac ľudí istotu, že ich náklady na bývanie neprekročia 30 %, resp. v Prahe 35 % príjmov, dodal premiér.

Podľa ministra práce a sociálnych vecí Mariana Jurečku ide o výrazné zvýšenie pomoci. Bude platiť od 1. októbra. Vláda normatívne náklady, na základe ktorých sa vypočítava príspevok na bývanie, naposledy zvýšila 1. januára tohto roku.

Jurečka vyzval ľudí, ktorí majú s úhradou vysokých nákladov na bývanie problém, aby sa bez ostychu obrátili na ministerstvo a požiadali o príspevok.

(1 EUR = 24,637 CZK)





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)