Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

V decembri 2023 klesla medziročná harmonizovaná inflácia na 6,6 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Medzimesačná harmonizovaná inflácia dosiahla zápornú hodnotu -0,1 %.

Bratislava 17. januára (TASR) - Medziročná inflácia meraná harmonizovaným indexom spotrebiteľských cien podľa európskej harmonizovanej metodiky dosiahla v decembri 2023 hodnotu 6,6 %. Medzimesačná harmonizovaná inflácia dosiahla zápornú hodnotu -0,1 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Priemerná ročná miera harmonizovanej inflácie (porovnávajúca zmenu priemernej cenovej hladiny za priemer harmonizovaných indexov spotrebiteľských cien za posledných 12 mesiacov oproti priemeru predchádzajúcich 12 mesiacov) dosiahla v decembri 2023 hodnotu 11,0 %, pred rokom - v decembri 2022 bola jej hodnota 12,1 %.

V decembri 2023 harmonizované indexy spotrebiteľských cien medzimesačne v úhrne klesli o 0,1 %. Medzimesačné zníženie cenovej hladiny bolo najviac ovplyvnené znížením cien v odbore doprava - celkový záporný príspevok -0,13 percentuálneho bodu (p. b.) k medzimesačnej inflácii spôsobilo najmä zníženie cien pohonných látok. Druhý najvýraznejší vplyv na zníženie cien v decembri v porovnaní s cenovou úrovňou v novembri mal odbor potraviny a nealkoholické nápoje (-0,06 p. b.).

Naopak, nárast cien a najvyšší kladný príspevok k medzimesačnej inflácii sa dosiahol v odbore reštaurácie a hotely (kladný príspevok celého odboru predstavoval +0,02 p. b. - zvýšili sa najmä ceny stravovacích služieb).