Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Clá EÚ na americké produkty za Boeing začnú platiť od 10. novembra

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Okrem leteckého sektora sa clá dotknú viacerých poľnohospodárskych a priemyselných produktov. P

Brusel 9. novembra (TASR) – Clá Európskej únie na americké tovary a služby v hodnote 4 miliardy dolárov za nezákonné dotácie pre výrobcu lietadiel Boeing začnú platiť od utorka 10. novembra. Oznámil to v pondelok podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis.

Ako Dombrovskis povedal po skončení sa videokonferencie ministrov obchodu EÚ, Brusel dal viackrát jasne najavo, že má záujem o urovnanie tohto dlhodobého sporu, informovala agentúra DPA. Napriek obrovskému úsiliu EÚ však na strane USA ochota na dohodu nebola a Brusel tak využije svoje právo uvaliť v súvislosti s kauzou dotácií pre Boeing odvetné clá na americké produkty, ktoré získal rozhodnutím Svetovej obchodnej organizácie, dodal podpredseda EK.

Okrem leteckého sektora sa clá dotknú viacerých poľnohospodárskych a priemyselných produktov. Predbežný zoznam, ktorý EÚ zverejnila minulý mesiac, naznačuje, že clá by sa mohli týkať napríklad mrazených rýb a morských živočíchov, sušeného ovocia, tabaku, rumu a vodky, kabeliek, ale aj traktorov a súčiastok pre motocykle.