Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

V. Dombrovskis dočasne prevezme agendu eurokomisára pre obchod

Valdis Dombrovskis, archívna snímka. Foto: TASR/AP/Yves Logghe

Dôvodom je rezignácia Íra Phila Hogana.

Brusel 27. augusta (TASR) - Podpredseda Európskej komisie (EK) Valdis Dombrovskis dočasne prevezme agendu eurokomisára pre obchod, uviedla vo štvrtok šéfka Komisie Ursula von der Leyenová. Dôvodom je rezignácia Íra Phila Hogana.

Hogan rezignoval na post komisára pre obchod v stredu (26. 8.). Dôvodom bola kritika za to, že porušil írske nariadenia proti šíreniu pandémie nového koronavírusu.

Bývalý litovský premiér Dombrovskis už mal na starosti obchodnú agendu počas dvoch týždňov v júni, keď Hogan uvažoval, že sa bude uchádzať o post nového šéfa Svetovej obchodnej organizácie (WTO).

Leyenová vo štvrtok uviedla, že Komisia sa možno po Hoganovej rezignácii preskupí a že Írsko si nemusí udržať obchodnú agendu. Podľa nej situácia nie je taká jednoduchá, že Írsko jednoducho nahradí Hogana. Požaduje od Dublinu, aby navrhol nových kandidátov, a až potom sa rozhodne, akú pozíciu írsky kandidát získa.

"Vyzvem írsku vládu, aby navrhla ženu a muža ako kandidátov," povedala Leyenová a dodala, že potom sa rozhodne, ktoré portfólio v rámci EK bude k dispozícii.