Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

V dôsledku energetickej krízy Čína nariadila baniam zvýšiť ťažbu uhlia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Čína v poslednom období obmedzovala ťažbu uhlia s cieľom riešiť otázku klímy, najmä však rozsiahle znečistenie ovzdušia vo svojich veľkomestách.

Peking 8. októbra (TASR) - Čína nariadila banským spoločnostiam vo Vnútornom Mongolsku zvýšiť ťažbu uhlia. Dôvodom požiadavky na posilnenie produkcie jedného z najšpinavších fosílnych palív je vysoký rast cien plynu a energetická kríza ohrozujúca chod čínskych firiem a vykurovanie domácností počas zimy.

Energetická kríza, ktorá v niektorých krajinách sveta spôsobuje výpadky v dodávkach elektrickej energie, zároveň poukázala na komplikácie pri znižovaní závislosti globálnej ekonomiky od fosílnych palív. Už na budúci mesiac sa pritom svetoví lídri budú na konferencii v Glasgowe usilovať nájsť riešenia na zmiernenie klimatickej zmeny.

Aj Čína v poslednom období obmedzovala ťažbu uhlia s cieľom riešiť otázku klímy, najmä však rozsiahle znečistenie ovzdušia vo svojich veľkomestách. V dôsledku súčasnej energetickej krízy, ktorá zasahuje milióny domácností a podnikov, však vláda nariadila, aby viac než 70 uhoľných baní v severočínskej provincii Vnútorné Mongolsko zvýšilo ťažbu takmer o 100 miliónov ton, teda približne o 10 %, informovala agentúra Reuters.

S výpadkami v dodávkach elektriny zápasí aj India, po Číne druhý najväčší spotrebiteľ uhlia na svete. Podľa posledných informácií má zhruba polovica indických uhoľných elektrární zásoby paliva na menej než tri dni.