Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

V dôsledku pandémie klesla fínska ekonomika takmer o 3 percentá

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Za celý rok 2020 klesla ekonomika v dôsledku problémov spojených s pandémiou o 2,9 %.

Helsinki 26. februára (TASR) - Fínska ekonomika zaznamenala v poslednom štvrťroku minulého roka medzikvartálne prudké spomalenie rastu, čo je dôsledok druhej vlny pandémie nového koronavírusu, rozsah spomalenia však nebol taký výrazný, ako sa pôvodne uvádzalo. Poukázali na to v piatok zverejnené spresnené údaje fínskeho štatistického úradu.

Hrubý domáci produkt (HDP) vzrástol v poslednom štvrťroku medzikvartálne o 0,4 % po 3,2-percentnom raste v predchádzajúcom kvartáli. Údaje za 3. štvrťrok revidoval štatistický úrad mierne nadol, keď pôvodne stanovil za obdobie od júla do konca septembra rast na úrovni 3,3 %.

Vývoj v poslednom štvrťroku tak síce znamená výrazné spomalenie rastu, výsledok je však lepší, než naznačoval rýchly odhad z polovice februára. Ten poukazoval na rast iba o 0,2 %. Celkovo bola druhá polovica roka pre fínsku ekonomiku pozitívna, keďže v 1. kvartáli klesla o 0,9 % a v druhom pokles dosiahol 4,3 %.

Medziročne klesol HDP Fínska v poslednom štvrťroku o 1,4 %. Aj v tomto prípade je údaj lepší, než naznačoval predbežný odhad. Ten uvádzal pokles o 2 %.

Aj pokles za 3. kvartál bol po revízii miernejší. Pôvodne bol stanovený na 2,7 %, spresnené údaje však ukázali, že ekonomika klesla v 3. štvrťroku o 2,6 %.

Za celý rok 2020 klesla ekonomika v dôsledku problémov spojených s pandémiou o 2,9 %. Na porovnanie, v predchádzajúcom roku zaznamenala rast na úrovni 1,3 %.