Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

V hlinikárni Slovalco pokračujú s odstavovaním pecí

Priestory Slovalco, foto z archívu. Foto: TASR - Ján Krošlák

Hlinikáreň v Žiari nad Hronom mala elektrickú energiu nakúpenú len na rok 2022.

Žiar nad Hronom 22. septembra (TASR) – V hlinikárni Slovalco v Žiari nad Hronom sa proces odstavovania pecí, ktorý súvisí s ukončením výroby primárneho hliníka, blíži ku koncu. K odstaveniu všetkých vyše 220 pecí dôjde podľa pôvodného plánu do konca septembra. Pre TASR to uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Milan Veselý.

Odstavenie výroby primárneho hliníka oznámilo Slovalco v polovici augusta. Podnik avizoval, že rozhodnutie sa dotkne 300 zamestnancov spoločnosti, k prepúšťaniu však zatiaľ nepristúpili. "Momentálne sa sústredíme na bezpečné odstavenie výroby a vyčistenie priestorov a technologických celkov. Na tieto činnosti zatiaľ potrebujeme všetkých zamestnancov," uviedol Veselý.

Hlinikáreň v Žiari nad Hronom mala elektrickú energiu nakúpenú len na rok 2022. Podnik tvrdí, že pri súčasných cenách energie, a tiež nedostatočných kompenzáciách zo strany štátu, bolo pokračovanie výroby v roku 2023 ekonomicky neudržateľné.

"Budúcnosť Slovalca a výroby hliníka je neistá, avšak akcionári si predajom kontraktu na elektrickú energiu na 4. kvartál tohto roku vytvorili rezervu na prípadný reštart v budúcnosti. Ten je náročný nielen po technickej, ale aj finančnej stránke. Opätovné spustenie pecí bude trvať niekoľko mesiacov a vyžiada si investíciu vo výške takmer 100 miliónov eur," skonštatoval Veselý. Ako dodal, naďalej očakávajú, že vláda prijme novelu zákona o navýšení kompenzácií pre energeticky náročné podniky.

V Žiari nad Hronom, kde má výroba hliníka vyše 70-ročnú tradíciu, bude aj po odstavení primárnej výroby naďalej fungovať recyklačné centrum pre spracovanie procesného šrotu. Slovalco tu plánuje ročne vyrábať približne 75.000 ton výrobkov, na prevádzku recyklačného centra potrebuje približne 130 zamestnancov.

Slovalco je jediným výrobcom hliníka na Slovensku. Väčšinovým vlastníkom spoločnosti je svetový hliníkový gigant Norsk Hydro, menšinovým spoločnosť Penta Investments.