Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

V horúčavách sa hospodárske zvieratá pasú len ráno a večer

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Nedostatok vody už poľnohospodári cítia aj na lúkach. Tento rok trávu skosili iba raz a pravdepodobne už ďalšie seno nebudú pripravovať, pretože tráva pri nedostatku vody nedorastie.

Lenartovce 10. júla (TASR) - Úpravu pracovného času si vyžiadali horúce dni aj pri chove oviec na juhu stredného Slovenska. Keďže sa ovce v horúčavách nedokážu pásť, dni trávia v ohradách v tieni stromov.

Ako pre TASR povedal riaditeľ spoločnosti s ručeným obmedzením AGR v Lenartovciach v okrese Rimavská Sobota Július Kurčík, investovať museli najmä do vybudovania náhradných zdrojov vody pre napájanie zvierat.

Vo firme AGR v Lenartovciach chovajú ovce len pre produkciu jahniat a mäsa. V horúčavách však nedokážu zvieratá pásť počas dňa. Pastierom teda upravili pracovný čas tak, aby zvieratám pomohli prežiť extrémy počasia.

"Na pašu vchádzajú už ráno o 4.00. Pasú sa približne do siedmej ráno. Potom už začína byť horúco, tak ich rozdelíme do ohrád, kde majú dostatok tieňa. Oplotili sme na našich pozemkoch miesta, kde rastú stromy a tam sme im museli zabezpečiť aj dostatok vody. Druhýkrát idú na pašu večer okolo 19.00 a lúky zase spásajú zruba do 21.00," povedal Kurčík.

Tu bude player


Nedostatok vody už poľnohospodári cítia aj na lúkach. Tento rok trávu skosili iba raz a pravdepodobne už ďalšie seno nebudú pripravovať, pretože tráva pri nedostatku vody nedorastie.

"Tento istý problém už cítime aj na pasienkoch. Ovce, ale aj hovädzí dobytok sme už museli začať prikrmovať senom, lebo nie je tráva ani na pasenie. Verí však, že krmiva na zimu budeme mať dostatok, spoliehame sa na plodiny, ktoré na tento účel pestujeme. Zatiaľ sa ukazuje, že bude dosť kukurice na siláž," dodal riaditeľ spoločnosti AFR v Lenartovciach.

Pre dlhodobé sucho vyschli v okrese Rimavská Sobota viaceré malé vodné toky, ktoré poľnohospodárom slúžili najmä na zabezpečenie pitného režimu pre hospodárske zvieratá. V Lenartovciach investujú do hĺbenia nových studní. Ak by však poklesla hladina vody aj v nich, budú musieť vyžívať aj vodu z väčších riek.