Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

V. Hudák: Zostavovanie rozpočtu bolo lavírovaním medzi mantinelmi

Vaziľ Hudák Foto: TASR

Rozpočet, ktorý vláda SR prerokuje v stredu (10.10), musí najneskôr do 15. októbra zaslať do Bruselu, kde ho v rámci takzvaného európskeho semestra posúdia experti Európskej komisie.

Luxemburg 9. októbra (TASR) - Slovenská vláda bola medzi dvoma silnými mantinelmi pri zostavovaní budúcoročného rozpočtu, uviedol dnes štátny tajomník ministerstva financií SR Vaziľ Hudák po ukončení rokovania ministrov financií v Luxemburgu.

"Rozpočet je stále boj. V našom prípade bol charakterizovaný tým, že ako ministerstvo financií sme boli medzi dvoma stranami," upozornil Hudák.

A spresnil, že na jednej strane je záväzok vlády voči EÚ, že deficit rozpočtu pôjde pod tri percentá HDP, na druhej strane vláda chce udržať ekonomiku, aby aj naďalej pracovala. To znamená, že ministerstvo financií nechce, aby prostriedky na vyrovnávanie rozpočtu zmrazili ekonomiku.

"Museli sme pri tom dbať najmä na sociálne dopady opatrení, ktoré sme museli prijať z hľadiska zvýšenia niektorých daní a odvodov," uviedol Hudák. Avšak na druhej strane, ako poznamenal, štátny rozpočet je robený natesno. Niet v ňom dostatok priestoru na to, aby sa reagovalo na niektoré požiadavky na zvýšenie platov napríklad pre učiteľov alebo lekárov.

Z dôvodu pokračujúcich rokovaní - do poslednej chvíle - s predstaviteľmi odborov školstva a zamestnancov štátneho sektora, ktoré sa konali dnes, minister financií Peter Kažimír opustil o deň skôr rokovania ministrov financií EÚ v Luxemburgu.

"Usilujeme sa nájsť riešenie, ktoré by aspoň čiastočne uspokojilo požiadavky zamestnancov, ale zároveň, aby sme neohrozili dodržanie deficitu štátneho rozpočtu pod 2,9 percenta HDP," opísal situáciu Hudák.

Štátny tajomník rezortu financií zároveň uviedol, že rozpočet, ktorý vláda SR prerokuje v stredu (10.10), musí najneskôr do 15. októbra zaslať do Bruselu, kde ho v rámci takzvaného európskeho semestra posúdia experti Európskej komisie. Stanovisko Bruselu bude dôležité, ale konečné slovo pri schvaľovaní rozpočtu na rok 2013 bude mať Národná rada SR. Hudák očakáva, že poslanci rozpočet schvália do konca októbra, alebo začiatkom budúceho mesiaca.