Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

V. Hudáka na podpredsedníckom kresle EIB nahradila Bulharka

Na snímke viceprezident Európskej investičnej banky (EIB) Vazil Hudák počas tlačovej konferencie v Bratislave 20. februára 2017. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Banková inštitúcia EÚ v utorok v správe pre médiá potvrdila, že Pavlovová sa stala novou podpredsedníčkou a tiež členkou riadiaceho výboru Európskej investičnej banky.

Brusel/Luxemburg 5. novembra (TASR) - Bulharka Liliana Pavlovová sa stala novou podpredsedníčkou Európskej investičnej banky (EIB). Vo funkcii nahradí svojho predchodcu Vazila Hudáka zo Slovenska.

Banková inštitúcia EÚ v utorok v správe pre médiá potvrdila, že Pavlovová sa stala novou podpredsedníčkou a tiež členkou riadiaceho výboru Európskej investičnej banky. Svoje povinnosti plní od 1. novembra a je prvou štátnou príslušníčkou Bulharska, ktorá sa stala členom riadiaceho výboru tejto banky.

Pavlovovú vymenovala Rada guvernérov EIB na návrh ministra financií Bulharska a so súhlasom výboru akcionárov EIB, zloženého z predstaviteľov Bulharska, Cypru, Českej republiky, Chorvátska, Maďarska, Malty, Poľska, Slovenska a Slovinska. Funkciu preberie po Hudákovi, ktorého mandát podpredsedu EIB sa skončil koncom októbra.

Pavlovová zastávala v Bulharsku rôzne verejné funkcie, tak vo vláde, ako aj v parlamente. Od roku 2009 je členkou bulharskej vlády. Začínala ako zástupkyňa ministra a dvakrát pôsobila aj ako ministerka zodpovedná za regionálny rozvoj a verejné práce (2011 - 2013 a 2014 - 2017). Od mája 2017 do decembra 2018 bola ministerkou bulharského predsedníctva v Rade Európskej únie, keď bola zodpovedná za prípravnú fázu a dobrý priebeh bulharského predsedníctva, za stanovenie národného programu a priorít, koordináciu politík, ako aj vzťahy s inštitúciami EÚ. Od januára 2019 bola v parlamente členkou stáleho parlamentného výboru pre záležitosti EÚ a kontrolu fondov EÚ a výboru pre právne veci.

Riadiaci výbor je stály výkonný orgán EIB, ktorý sa skladá z prezidenta a ôsmich podpredsedov. Členov riadiaceho výboru vymenúva Rada guvernérov, zostavená z ministrov financií 28 členských štátov EÚ.

Európska investičná banka je úverová inštitúcia EÚ vo vlastníctve jej členských štátov. Poskytuje dlhodobé financovanie v prospech zdravých investícií s cieľom prispieť k dosiahnutiu politických cieľov EÚ.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)