Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

V Kechneci otvorili závod Handtmann s investíciou 90 miliónov eur

Na snímke vpravo riaditeľ firmy Handtmann Kechnec s.r.o. Denis Horkulič. Foto: TASR - Marián Holubčík

Ide o modernú zlievareň, prácu by v nej malo nájsť postupne 160 odborných pracovníkov.

Kechnec 20. októbra (TASR) – Nový závod nemeckej spoločnosti Handtmann pre výrobu dielov pre automobilový priemysel v stredu oficiálne otvorili v priemyselnom parku Kechnec pri Košiciach. Ide o modernú zlievareň s investíciou 90 miliónov eur, prácu by v nej malo nájsť postupne 160 odborných pracovníkov.

Vyrábame výrobky pre automobilový priemysel pomocou tlakového odlievania a následného mechanického opracovania. Ide o komponenty do prevodoviek a motorových častí,“ uviedol riaditeľ firmy Handtmann Kechnec Denis Horkulič.

Závod má podľa neho aktuálne zhruba 40 zamestnancov, prvá fáza sériovej výroby začína v novembri. Vyrábané tzv. prevodovkové skrine putujú do susedného závodu Magna. Firma v budúcnosti predpokladá ďalšie zvyšovanie výroby a počtu zákazníkov.

Cieľom je do roku 2025 zamestnať 160 pracovníkov odborne zaškolených na najmodernejších strojoch a technológiách v segmente tlakového odlievania s plne automatickým procesom. Handtmann ponúka možnosti aj pre absolventov stredných a vysokých škôl a prax pre stredoškolákov a vysokoškolákov,“ informovala spoločnosť. Postupne má z jej pásov vychádzať až milión kusov výrobkov ročne. V pláne je pritom v horizonte piatich rokov výstavba ďalšieho nového závodu.
Snímka z oficiálneho otvorenia závodu Handtmann Kechnec s. r. o. 20. októbra 2021 v priemyselnom parku v Kechneci.
Foto: TASR - Marián Holubčík

Projekt „Zelená zlievareň“ podľa firmy zároveň stanovuje nové štandardy z hľadiska udržateľnosti životného prostredia. Spoločnosť získala vládnu investičnú pomoc na výstavbu a podporu pracovnej sily a daňové úľavy.

Ide už o druhú fabriku, ktorú Handtmann na Slovensku vybudoval, prvá funguje od roku 2009 v Košiciach, ktorá zamestnáva zhruba 200 ľudí. Podľa Horkuliča majú odlišný výrobný program, portfólio výrobkov aj zákazníkov.

Rodinný podnik Handtmann so sídlom v Nemecku patrí v oblasti odlievania ľahkých kovov k popredným nezávislým zlievarňam v Európe aj celosvetovo. Prevádzkuje závody v Nemecku, Číne a na Slovensku.