Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

V Košiciach otvorili multifunkčný komplex Cassovar

Komplex poskytuje priestor pre relax, bývanie i prácu Foto: TASR/František Iván

Komplex poskytuje priestor pre relax, bývanie i prácu. Je súčasťou architektonického riešenia významnej časti asanačného pásma mesta.

Košice 18. októbra (TASR) - V Košiciach dnes slávnostne otvorili komplex Cassovar, ktorý oživil geometrický stred mesta Košice a svojou rozlohou sa stal najväčším multifunkčným komplexom na východnom Slovensku.

„Po viac ako 20 rokoch sa podarilo vyriešiť výraznú časť asanačného pásma. Na území bývalého košického pivovaru sme pri celkovej investícii 100 miliónov eur vytvorili priestor pre aktívny životný štýl. Na jednom mieste môžu Košičania bývať, pracovať aj relaxovať. Unikátnu atmosféru dotvárajú pôvodné historické stavby ako pivovarnícky komín a Bauerneblov dom,“ povedal strategický manažér spoločnosti PeeMDe Global, ktorá objekt developersky zastrešovala, Peter Murko.

Dodal, že unikátne spojenie histórie a modernej architektúry už získalo dve ocenenia - Stavba roka 2010 a Obytný dom 2011. Komplex Cassovar je otvorený nielen pre Košičanov, ale tiež návštevníkov Košíc. „Dôstojne reprezentuje mesto, ktoré je držiteľom prestížneho titulu EHMK 2013 a prináša nové možnosti i pre cestovný ruch,“ doplnil Murko.

Pre pomenovanie komplexu použili autori názov piva, ktoré sa v týchto miestach varilo od konca 19. storočia. Neskôr, v deväťdesiatych rokoch minulého storočia, začal objekt chátrať a usadili sa tu rôzni asociáli. „Dnes je logickým premostením centra mesta a najväčšieho obytného centra – sídliska Terasa. Trúfam si povedať, že je to objekt a nadčasový a vhodne dopĺňa existujúce urbanistické riešenie,“ dodal ďalej Murko. Zachoval sa pôvodný továrenský komín, ktorá je o jeden meter vyšší ako veža katedrály – Dómu sv. Alžbety, aj kaplnka sv. Floriána, okolo ktorej vznikne parčík s fontánou.



Cassovar je sídlom druhého najväčšieho zamestnávateľa na východnom Slovensku spoločnosti T-Systems Slovakia, ktorá si prenajíma nosnú časť administratívnych priestorov a pracuje tu tisícka z celkového počtu 2500 zamestnancov.

„V najbližších rokoch zvažujeme desaťpercentný nárast, ktorý by sa týkal počtu zamestnancov, objemu tržieb, ale tiež množstva realizovaných projektov. Naši ľudia vytvárajú riešenia pre kľúčové medzinárodné spoločnosti v automobilovom priemysle, doprave a logistike, či bankovníctve a službách. Z Košíc pracujú na významných medzinárodných projektoch a majú priestor pre unikátny profesionálny rast,“ povedal riaditeľ spoločnosti Thomas Bogdain.

Komplex Cassovar na pozemkoch s rozlohou 2,4 hektára ponúka v Košiciach najväčšiu plochu pre administratívne priestory - 31.500 štorcových metrov, pre rezidenčné bývanie je určená plocha 24.500 štvorcových metrov, pre obchodno-relaxačné priestory 13. 200. V podzemí je 550 parkovacích miest. Historická administratíva a výskumné centrum Bauerneblovho pivovaru mali byť zbúrané, ale súčasný developer ich začal rekonštruovať. Zaujímavosťou je, že tesne pred realizáciou sa dom naklonil o 3 metre a tak na území Košíc niekoľko dní existovala „šikmá veža“. Súčasný investor rozobral dom a z pôvodných tehál postavil dnešný objekt. Bauerneblov dom má slúžiť ako apartmánový objekt, art-hotel a exkluzívna administratíva.