Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

V Košiciach otvorili závod na výrobu ultrazvukových zariadení

Nemecká spoločnosť vyrábajúca zdravotnícke pomôcky Siemens Healthineers presťahovala časť prevádzky do Košíc, kde zriadenie závodu môže mať pozitívny vplyv na zamestnanosť v regióne. Na snímke profesor vnútorného lekárstva a prednosta 1. Kliniky kardiológie na Lekárskej fakulte UPJŠ v Košiciach a VÚSCH v Košiciach Gabriel Valočík prezentuje ultrazvukový prístroj Acuson Juniper Siemens Healthineers v Košiciach 9. decembra 2022. Foto: TASR - Roman Hanc

Výrobu plánuje spustiť prvý januárový týždeň.

Košice 9. decembra (TASR) - V Košiciach sa po novom budú nielen vyvíjať, ale aj vyrábať ultrazvukové prístroje. Svoj prvý závod v Európe tam v piatok slávnostne otvorila spoločnosť Siemens Healthineers. Výrobu plánuje spustiť prvý januárový týždeň. Firma zameraná na medicínske technológie presťahovala do Košíc svoju produkciu z Ázie. Očakáva pozitívny vplyv na zamestnanosť v regióne, zmiernenie odlivu slovenských mozgov a zníženie produkcie emisií CO2.

Firma už roky v Košiciach vyvíja medicínske prístroje a softvérové riešenia. "Na doplnenie už existujúceho košického tímu viac ako 85 zamestnancov pribudnú tri desiatky nových pracovných miest a následne sa počíta so vznikom ďalších, a to vo výrobe, administratíve, ale aj vo vývoji a výskume," uviedla spoločnosť s tým, že spolupracuje aj s univerzitami i nemocnicami.

Závod v priemyselnom parku Panattoni pri košickom letisku s rozlohou 3300 štvorcových metrov prinesie na Slovensko špecializovanú montáž všeobecných zobrazovacích a kardiovaskulárnych ultrazvukových systémov. "Počas prvého roka fungovania plánuje nový závod vyrobiť viac ako 3000 špičkových ultrazvukových systémov a distribuovať ich zdravotníckym zariadeniam v rámci krajín Európy, Stredného východu a Afriky, čo predstavuje viac ako 50 percent celosvetovej výroby Siemens Healthineers," povedal pre TASR výkonný riaditeľ Siemens Healthineers Slovensko Vladimír Šolík.

Svoje výrobné portfólio plánujú rozšíriť zo súčasných troch ultrazvukov o ďalšie dva modely. Najnovším modelom, ktorý sa bude vyrábať v košickom závode, je prémiový ultrazvukový prístroj ACUSON Redwood. Podľa prednostu I. Kardiologickej kliniky na Lekárskej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika a Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb v Košiciach Gabriela Valočika sú jeho výhodami najmä univerzálnosť, ľahká manipulácia a mobilita. "Ponúka špičkové zobrazovacie schopnosti rôznym špecializovaným oddeleniam, napríklad kardiológii, angiológii, ortopédii, urológii, gynekológii a pôrodníctvu, ako aj všeobecnej rádiologickej ambulancii v rámci jednej nemocnice," spresnil.

Podľa spoločnosti sa presťahovaním závodu do Košíc podarí tiež znížiť produkciu emisií CO2 o viac ako 90 percent, keďže namiesto leteckej dopravy budú v rámci Európy využívať najmä pozemnú dopravu.