Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

V lesoch sa podľa PVV bude uplatňovať prírode blízke hospodárenie

Na snímke vľavo Tri kopy a Hrubá kopa v Západných Tatrách, foto z archívu. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Zásadným spôsobom chce kabinet zmeniť užívanie poľovných revírov.

Bratislava 19. apríla (TASR)- Základným nástrojom, ktorý použije vláda na stabilizovanie lesov a zabezpečenie ich funkcií, je prírode blízke hospodárenie v lese. Vyplýva to z Programového vyhlásenia vlády (PVV) na roky 2020 až 2024, ktoré v nedeľu schválil vládny kabinet.

Po stáročiach holorubov a desaťročiach využívania podrastového hospodárskeho spôsobu je takéto hospodárenie podľa PVV základnou odpoveďou na klimatické zmeny a spoločenské požiadavky. V súčasnosti sa takto hospodári na 2 % výmery slovenských lesov.

"Našou stratégiou je prebudovanie hospodárenia vo väčšine lesov na prírode blízke hospodárenie v lese, v tomto volebnom období zvýšime ich podiel. Nástrojom prebudovania budú hospodárske zásahy a postupy v súlade s koncepciou Pro Silva. Výsledkom budú lesy stabilné s vyváženým ekologickým, environmentálnym, ekonomickým a sociálnym aspektom. Prebudovanie slovenského lesníctva na prírode blízke hospodárenie v lese bude dlhodobý proces, ktorý je však nevyhnutný a nemožno ho ďalej odkladať bez devastačného dopadu," konštatuje vláda vo svojom programe.

Účinne sa tak majú podporiť ekologické funkcie lesov. "Zvýšime ich adaptáciu na klimatické zmeny a podiel na sekvestrácii atmosférického uhlíka, odolnosť proti kalamitám, druhovú, vekovú a biotopickú pestrosť, upevníme ich protierózne, vodozádržné a pôdotvorné funkcie a v súlade s výsledkami epidemiologických štúdií o priaznivom vplyve lesov na posilňovanie imunity aj - dnes osobitne aktuálnu – ich zdravotno-hygienickú funkciu. V trvalo udržateľnej miere zachováme aj dôležitú drevoprodukčnú funkciu lesov, kde navýšime podiel kvalitných sortimentov," spresnil vládny kabinet.

Vláda chce ustanoviť štátny lesný ekofond a pripraviť rámce pre vznik pilotných trhov s vybranými ekosystémovými službami lesov. Toto má umožniť zvýšenie výkonnosti lesníckych činností, najmä robotníckych profesií, ktorých ponuka a kvalita je kriticky nízka. "Fondom podporíme aj zavádzanie modernej techniky, ako aj budovanie lesných ciest spĺňajúcich prísne environmentálne kritériá, ktoré sú nevyhnutnou podmienkou prírode blízkeho hospodárenia v lese," avizuje vláda.

Kabinet chce vyriešiť dlhodobý spor lesníkov s ochranármi v prospech lesa. Základom bude vypracovanie jednotného zákona o lesoch a ochrane prírody, ktorý odstráni súčasné rozpory. V spolupráci s ochranárskou obcou dôjde k revízii chránených území. V územiach s najvyšším stupňom ochrany sa bude rešpektovať bezzásahový režim. Hospodárenie v národných parkoch bude prírode blízke. Všetky sporné otázky sa majú posudzovať spoločnými expertnými skupinami lesníkov, ochranárov, krajinárov a ekonómov. Majitelia súkromných lesov budú za majetkovú ujmu z titulu ochrany prírody odškodnení. Súčasný nevýkonný kontrolný systém v lesníctve chce nahradiť vláda jednotnou apolitickou nezávislou lesnou kontrolou.

Zásadným spôsobom chce kabinet zmeniť užívanie poľovných revírov. Prednosť pri výkone práva poľovníctva budú mať v prípade súkromných lesov majitelia lesných pozemkov, v prípade štátnych pozemkov odborný lesný personál. Tým chce znížiť súčasné škody zverou na lesných porastoch. Zo skutočného rozsahu týchto škôd bude odvodzovaný plán lovu. Škody, spôsobené zverou na porastoch, sa budú objektívne stanovovať a dôsledne vymáhať. Pri prenájme revírov sa zohľadní aj domovská príslušnosť poľovníka k danej lokalite.

V boji proti korupcii bude podľa PVV účinným systémovým nástrojom nový zákon o štátnych lesných podnikoch. Týmto bude zavedená osobná hmotná zodpovednosť vedenia podniku za svoje rozhodnutia, transparentné vytváranie orgánov podniku a účasť verejnosti na jeho riadení a kontrole.