Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

V Nemecku pomôžu spotrebiteľom, ktorých zasiahli vysoké ceny energií

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Domácnostiam úplne závislým od podpory (Hartz-IV) sa budú hradiť náklady na vykurovanie v plnej miere. Polovica nemeckých domácností vykuruje plynom a štvrtina vykurovacím olejom.

Berlín 9. januára (TASR) - Nemecká vláda stupňuje svoje úsilie pomôcť spotrebiteľom, ktorých tvrdo zasiahli vysoké veľkoobchodné ceny energií. Tie začínajú poškodzovať najmä domácnosti s nízkymi príjmami. Uviedli to cez víkend dvaja politici z vládnej koalície.

Rovnako ako mnohé krajiny aj Nemecko zaznamenalo historicky vysoké ceny energií a európskych povolení na emisie uhlíka, ktoré naštartovalo uvoľnenie obmedzení na zastavenie pandémie ochorenia COVID-19. Veľký dopyt viedol tiež k vyčerpaniu zásob plynu.

"Pracujeme naplno na riešeniach pre domácnosti, ktoré teraz čelia ťažkostiam," uviedol generálny tajomník stredoľavej Sociálnodemokratickej strany (SPD) Kevin Kühnert v nedeľu vo vyhlásení. Dodal, že jeho strana bude chrániť ľudí s obmedzeným rozpočtom, ktorých tvrdo zasiahol vývoj sociálnej a globálnej situácie. Nemecká vláda uprednostňuje pritom "nebyrokratické a obozretné riešenia prispôsobené individuálnym potrebám", povedal Kühnert.

Nová koaličná vláda v Nemecku sa ujala moci len minulý mesiac pod vedením kancelára SPD Olafa Scholza. Okrem SPD ju tvoria ekologická strana Zelených naklonená vyšším výdavkov a tiež fiškálne konzervatívnejší Slobodní demokrati (FDP).

Nové vedenie spolkového ministerstva stavebníctva má pritom ešte len poslať jednorazové príspevky na pomoc s účtami za kúrenie pre státisíce domácností poberajúcich príspevok na bývanie, ktoré sú zahrnuté v koaličnej dohode. Minister financií Christian Lindner z FDP vo štvrtok (6. 1.) sľúbil, že uvoľní príslušné financie.

Domácnostiam úplne závislým od podpory (Hartz-IV) sa budú hradiť náklady na vykurovanie v plnej miere. Polovica nemeckých domácností vykuruje plynom a štvrtina vykurovacím olejom.

Pokiaľ ide o elektrinu a plyn, ministerka životného prostredia a ochrany spotrebiteľov Steffi Lemkeová povedala, že zasiahne proti dodávateľom, ktorí sa snažia profitovať z vypršania platnosti doterajších zmlúv, platobnej neschopnosti konkurentov alebo z toho, že sa ľudia presťahovali a musia uzatvoriť novú zmluvu. Niektoré nové kontrakty totiž zdraželi až dvojnásobne.

"Aj keď sa zvyšujú obstarávacie náklady, takéto horibilné zvýšenie cien nie je opodstatnené," povedala Lemkeová.