Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

V Nemecku sa dohodli na kompenzáciách rastúcich nákladov na energie

Christian Lindner, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Vládne strany sa spočiatku nezhodli na tom, čo by mal druhý balík obsahovať.

Berlín 24. marca (TASR) - Nemecká vládna koalícia sa dohodla na druhom balíku opatrení, ktoré majú znížiť záťaž pre spotrebiteľov a podniky v dôsledku stúpajúcich nákladov na energie.

Matthias Miersch, zástupca predsedu parlamentného klubu sociálnych demokratov kancelára Olafa Scholza potvrdil, že na rokovaniach, ktoré trvali celú noc, sa podarilo dosiahnuť dohodu. Lídri troch vládnych strán – Scholzovej SPD, Zelených a Slobodných demokratov oznámia podrobnosti neskôr v priebehu dňa v Berlíne, povedal Miersch v rozhovore pre verejnoprávnu televíziu ZDF.

Prvý balík pomoci schválila vláda minulý mesiac. Podľa ministra financií Christiana Lindnera predstavuje hodnotu 4,5 miliardy eur a zahŕňa dotácie pre domácnosti s nízkymi príjmami a zvýšenie príspevkov pre ľudí dochádzajúcich do práce.

Vládne strany sa spočiatku nezhodli na tom, čo by mal druhý balík obsahovať. Lindner a jeho strana FDP požadovali priamu zľavu z cien pohonných látok na čerpacích staniciach a zelení presadzovali pomoc zameranú na tých najchudobnejších.

Miersch odmietol poskytnúť podrobnosti o druhom balíku, ale uviedol, že sa zameriava nielen na zmiernenie záťaže pre tých, ktorí už sociálne dávky poberajú, ale aj pre tých, ktorých označil za "stred spoločnosti".

"Všimli sme si, že je drahšia nielen mobilita, ale predovšetkým otázka vykurovania ovplyvní mnohých ľudí v nasledujúcich mesiacoch, najmä na budúcu jeseň a zimu," dodal Miersch.

TASR správu prevzala z agentúry Bloomberg.