Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

V Nemecku zatvorili pobočku skrachovanej americkej banky SVB

Ľudia si čítajú oznam pred vchodom do banky Silicon Valley Bank (SVB) v kalifornskej Santa Clare v piatok 10. marca 2023. Foto: TASR/AP

Úrad uviedol, že k tomuto kroku pristúpil vzhľadom na riziko neplnenia záväzkov voči veriteľom.

Frankfurt nad Mohanom 13. marca (TASR) – Nemecký úrad pre dohľad nad finančnými trhmi v pondelok s okamžitou platnosťou zastavil činnosť miestnej pobočky skrachovanej americkej banky Silicon Valley Bank (SVB). Úrad uviedol, že k tomuto kroku pristúpil vzhľadom na riziko neplnenia záväzkov voči veriteľom. Ťažkosti nemeckej pobočky SVB však podľa jeho vyhlásenia neohrozujú stabilitu nemeckého finančného systému. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

SVB, ktorá mala na konci roka 2022 aktíva v hodnote 209 miliárd USD (197,43 miliardy eur), museli kalifornské bankové regulačné úrady v piatok (10. 3.) zatvoriť potom, ako si jej klienti v priebehu jedného dňa vybrali vklady až vo výške 42 miliárd USD, čím sa stala insolventnou.

Banka väčšinou slúžila technologickým spoločnostiam, vrátane niektorých najznámejších značiek v tomto odvetví. V Nemecku začala pôsobiť v máji 2018. Pobočka sa zameriavala na úvery pre podniky a nevyberala vklady od klientov. Podľa nemeckých úradov ku koncu roka 2022 disponovala aktívami v hodnote 789,2 milióna eur.

(1 EUR = 1,0586 USD)