Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

V oblastiach Žiliny, Turca a Kysúc je výrazné až extrémne sucho

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Štefan Puškáš

V regióne Turca (okresy Martin, Turčianske Teplice) extréme sucho veľmi škodí oziminám, nevytvárajú sa odnože.

Žilina 11. mája (TASR) – Sucho v oblastiach Žiliny, Turca a Kysúc hodnotí Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) na základe monitoringu jarných prác ako výrazné až extrémne. Podľa hovorkyne SPPK Jany Holéciovej sú realitou posledných dní v oblastiach na severe Slovenska suchá zem, praskliny v pôde, nízke porasty poľnohospodárskych plodín, ale aj pasienky bez zvierat.

V regióne Turca (okresy Martin, Turčianske Teplice) extréme sucho veľmi škodí oziminám, nevytvárajú sa odnože. "Bude málo viacročných krmovín, a teda nedostatok krmiva pre živočíšnu výrobu. Stav súčasného extrémneho sucha ohrozuje tohtoročnú úrodu všetkých poľnohospodárskych plodín," uviedla Holéciová.

Obdobná situácia je aj v oblasti Žiliny (okresy Bytča, Žilina). Stále prevláda veľmi suché počasie, čo sa prejavuje na všetkých poľnohospodárskych plodinách, najmä pšenici a jačmeni, doplnila hovorkyňa SPPK.

V oblasti Kysúc (okresy Čadca, Kysucké Nové Mesto) hodnotia poľnohospodári súčasný stav sucha ako extrémny. "Podľa ich odhadov zníži produkciu jarín, trvalých trávnych porastov a krmovín na ornej pôde až o 50 %. Lúky nemajú dostatok trávy, a tak chovatelia ešte nevyháňajú zvieratá na pašu. Počas bežných rokov sa hovädzí dobytok pásol na pasienkoch už začiatkom mája, v súčasnosti sú pasienky úplne bez porastov. Poľnohospodári predpokladajú, že pastva bude posunutá až o jeden mesiac," dodala Holéciová.