Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

V okrese Žilina prekazil KÚFS nezákonný obchod s minerálnym olejom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Muž je podozrivý z porušovania ustanovení zákona o spotrebnej dani z minerálneho oleja a z prečinu skrátenia dane a poistného podľa Trestného zákona

Žilina 23. mája (TASR) - Príslušníci Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS) prekazili v okrese Žilina nezákonný obchod s minerálnym olejom. Podľa hovorkyne finančnej správy (FS) Martiny Rybanskej zaistili spolu 8740 litrov minerálneho oleja mužovi, ktorý ho predával aj prostredníctvom internetových stránok. Finančný únik v prípade použitia minerálneho oleja ako pohonnej látky predstavuje 5838 eur.

Muž zo Žilinského okresu sa zaoberal nelegálnym obchodom s minerálnym olejom od roku 2021. "Predával ho ako pohonnú látku i na vykurovanie. Príslušníci KÚFS v spolupráci s Colným úradom Žilina skontrolovali 10. mája pred obchodným centrom v Žiline osobné vozidlo. Vodič uviedol, že prepravuje IBC kontajnery s obsahom 2000 litrov minerálneho oleja. Vo vlastníctve mal aj dodávku, kde boli na ložnej ploche dva IBC kontajnery s rovnakým obsahom 2000 litrov. Pred halou pri obchodnom centre našli príslušníci FS ďalší kontajner s 1000 litrami minerálneho oleja, ku ktorému sa kontrolovaná osoba priznala," informovala Rybanská.

Doplnila, že zadržaný muž prevážal minerálny olej na svojich dodávkových vozidlách a prečerpával ho do menších nádob podľa záujmu odberateľov. "Kriminalisti FS mu zaistili olej, pri ktorom nevedel preukázať nadobudnutie. Odobraté vzorky z palivových nádrží sú predmetom skúmania s cieľom zistenia kvality pohonnej látky," uviedla hovorkyňa FS.

Muž je podozrivý z porušovania ustanovení zákona o spotrebnej dani z minerálneho oleja a z prečinu skrátenia dane a poistného podľa Trestného zákona. V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody v rozsahu jeden až päť rokov, dodala Rybanská.