Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

V októbri hrozí kolaps japonského rozpočtu

Foto: TASR/AP

Japonsko nie je jedinou rozvinutou krajinou, ktorej hrozí bezprostredná fiškálna kríza. Gréckej vláde môžu dôjsť peniaze v priebehu niekoľkých týždňov.

Tokio 6. júla (TASR) - Japonskej vláde môžu na konci októbra dôjsť peniaze.

Príčinou je patová situácia v parlamente, ktorý stále neschválil návrh zákona týkajúci sa financovania deficitu.

To by znamenalo zastavenie všetkých štátnych výdavkov, vrátane miezd, dôchodkov a podpory v nezamestnanosti.

Zákon o financovaní deficitu umožňuje vláde predávať dlhopisy, z ktorých sa financuje takmer polovica rozpočtu. Návrh zákona sa zasekol v parlamente. Vládnuca Demokratická strana sa totiž dostala do sporu s opozičnými stranami, ktoré využívajú kontrolu hornej komory parlamentu.

"Rozpočet skolabuje bez tohto zákona," uviedol minister financií Jun Azumi a požiadal dve najväčšie opozičné strany o spoluprácu. "Je jedno, ktorá strana je pri moci. Naozaj dúfam, že sa s viacerými stranami dohodneme na zákone o financovaní deficitu."

V prípade neschválenia zákona sa zastavia vládne výdavky, čo bude mať negatívny vplyv na tretiu najväčšiu svetovú ekonomiku a zrejme tiež povedie k zníženiu ratingu krajiny.

Japonsko nie je jedinou rozvinutou krajinou, ktorej hrozí bezprostredná fiškálna kríza. Gréckej vláde môžu dôjsť peniaze v priebehu niekoľkých týždňov, ak si nezaistí ďalšiu tranžu zo záchranného úveru od krajín eurozóny a Medzinárodného menového fondu (MMF).

V USA zasa môže na konci roka prísť k vypršaniu daňových úľav a spusteniu automatických škrtov v celkovej hodnote 4 bilióny USD (3,22 bilióna eur). Šance na odvrátenie takzvaného fiškálneho útesu (fiscal cliff) sú pre patovú situáciu v Kongrese len malé.