Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

V pálenici na Podhorí vypálili v sezóne takmer 10.000 litrov pálenky

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Ako pre TASR uviedla starostka obce Dana Lóžiová, aktuálna sezóna je oproti predchádzajúcim rokom z pohľadu tržieb lepšia.

Podhorie 27. marca (TASR) – V pálenici obce Podhorie v okrese Banská Štiavnica vypálili od júla 2020 do konca februára 2021 takmer 10.000 litrov pálenky. Ako pre TASR uviedla starostka obce Dana Lóžiová, aktuálna sezóna je oproti predchádzajúcim rokom z pohľadu tržieb lepšia.

V aktuálnej sezóne sa do konca februára zatiaľ vypálilo 5126,67 litra 100-percentného alkoholu, čo je 9875 litrov pálenky rôznej stupňovitosti, ktorú si u nás ľudia vypálili,“ povedala Lóžiová s tým, že pálenica bola v januári 2021 z dôvodu protipandemických nariadení zatvorená. „Následne Úrad verejného zdravotníctva SR vydal vysvetlenie, že za prísne stanovených podmienok môžu pálenice pokračovať v prevádzke,“ vysvetlila starostka.

Dobrú sezónu starostka vysvetľuje bohatou úrodou jabĺk, hrušiek a sliviek, ktoré si ľudia nechávajú vypáliť najčastejšie. V najväčšej miere pritom v Podhorí pália práve jablkovicu. Obecná pálenica Podhorčan bola postavená nadšencami ešte v 70. rokoch minulého storočia. Prvý liter v pálenici, ktorá však pôvodne patrila pod štátny závod Fatra, vypálili v roku 1972.