Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Kažimír: Tento rozpočet je výnimočný, prvýkrát v histórii je vyrovnaný

Na snímke podpredseda vlády a minister financií Peter Kažimír. Foto: TASR - Marko Erd

Do rozpravy k návrhu rozpočtu na budúci rok sa písomne prihlásilo 18 poslancov.

Bratislava 30. novembra (TASR) - Plénum Národnej rady (NR) SR otvorilo rozpravu k návrhu rozpočtu na rok 2019. Takzvaný zákon roka poslancom predstavil minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). Rozpočet by mal byť budúci rok po prvý raz vyrovnaný.

"Predstupujem pred vás so svojím v poradí siedmym rozpočtom. Tento rozpočet je čímsi iný a je naozaj aj výnimočný, pretože je to prvý rozpočet v histórii našej krajiny s vyrovnaným hospodárením," priblížil šéf rezortu financií v úvode štvrtého rokovacieho dňa 38. parlamentnej schôdze.

To podľa neho znamená, že v prípade fiškálneho cieľa na rok 2019 svieti "jedna veľká nula". Podobne, aj keď sa hovorí o fiškálnom cieli na rok 2020, je to opäť "jedna veľká nula" a následne je na rok 2021 plánované prebytkové hospodárenie 0,2 % hrubého domáceho produktu (HDP). Je to podľa neho tiež prvýkrát v histórii krajiny plusové hospodárenie.



"Vôbec nebudem schovávať ten pocit, že som rád, že môžem byť tým ministrom financií, ktorý vám tieto historicky prelomové čísla a návrh, ktorý tieto čísla predstavuje, predkladá," dodal Kažimír.

Zároveň zdôraznil, že jednou z hlavným priorít vlády bolo a navždy ostáva ozdravenie verejných financií s cieľom dosiahnuť dlhodobú udržateľnosť verejných financií. To sa podľa jeho slov naozaj darí.


Čo sa týka priorít rozpočtu na výdavkovej strane, minister spomenul napríklad rezort zdravotníctva. V roku 2019 by malo smerovať do zdravotníctva 5,2 miliardy eur. Táto suma predstavuje výdavky verejného zdravotného poistenia a výdavky ministerstva zdravotníctva. "Ide o historicky najväčší rozpočtovaný medziročný rast výdavkov pre sektor zdravotníctva. Najväčší podiel na raste zdrojov predstavuje medziročný nárast príjmov od ekonomicky aktívnych osôb, a to o 488 miliónov eur ako dôsledok pozitívneho vývoja na trhu práce," vysvetlil Kažimír.

Spomenul aj zvyšovanie platov vo verejnej a štátnej správe o 10 %. Na oblasť vzdelávania sú v rozpočte na rok 2019 vyčlenené zdroje v objeme štyri miliardy eur. Podľa ministra to oproti roku 2018 predstavuje nárast o 466 miliónov eur.

Na obranu sa na budúci rok rozpočtujú výdavky vo výške 1,73 % HDP, čo predstavuje podľa ministra oproti rozpočtu na rok 2018 nárast o necelých 600 miliónov eur. "Nárast je zaznamenaný najmä pri výdavkoch ministerstva obrany na rozvoj obrany, ktoré sú určené najmä na nákup dopravných prostriedkov a modernizáciu leteckej techniky vrátane nákupu vrtuľníkov a taktických stíhacích lietadiel," vymenoval Kažimír.



Vzhľadom na to, že v čase prípravy rozpočtu ešte nebola známa definitívna legislatívna podoba viacerých opatrení, v kapitole všeobecná pokladničná správa sa počíta s rezervou na riešenie vplyvov nových zákonných úprav v objeme približne 400 miliónov eur. "Účelom tejto rezervy je kryť vplyvy vyplývajúce najmä zo zavedenia napríklad bezplatného stravovania na školách alebo rekreačných šekov," opísal Kažimír. Ale spomenul aj zníženie sadzby dane z pridanej hodnoty na ubytovacie služby či daňový bonus.

Do rozpravy k návrhu rozpočtu na budúci rok sa písomne prihlásilo 18 poslancov. "Dúfam, že naša diskusia k zákonu roka bude vecná a konštruktívna. Dúfam, že navrhnutý rozpočet v maximálnej miere podporíte a verím, že vyrovnaný rozpočet si nájde podporovateľov aj v radoch opozície," konštatoval Kažimír.