Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Výnosy talianskych dlhopisov klesli a verejný dlh by mohol stúpnuť

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zvyšujú sa tiež obavy, že pre rastúci dlh krajina stratí investičný rating, čo by výrazne zvýšilo náklady na obsluhu dlhu.

Londýn 27. apríla (TASR) - Výnosy talianskych dlhopisov v pondelok klesli. Agentúra S&P totiž v piatok (24. 4.) potvrdila známku úverovej dôveryhodnosti krajiny a upokojila obavy, že rating môže padnúť do špekulatívneho pásma.

Mnohí analytici očakávajú, že aj tak vysoký verejný dlh Talianska stúpne na zhruba 150 % hrubého domáceho produktu (HDP). Dôvodom sú ekonomické škody spôsobené pandémiou nového koronavírusu a snaha vlády o ich zmiernenie. Zvyšujú sa tiež obavy, že pre rastúci dlh krajina stratí investičný rating, čo by výrazne zvýšilo náklady na obsluhu dlhu.

Agentúra S&P Global však v piatok potvrdila rating dlhodobých záväzkov Talianska na úrovni BBB a rating krátkodobých záväzkov na úrovni A-2. Úverová známka tak zostáva dva stupne nad špekulatívnym pásmom. S&P ako dôvod svojho rozhodnutia uviedla, že diverzifikovaná a bohatá ekonomika krajiny sčasti kompenzujú vysokú zadlženosť krajiny.

Výnosy 10-ročných talianskych dlhopisov v pondelok klesli o 13 bázických bodov na 1,75 %. Riziková prirážka voči nemeckým dlhopisom padla na 218 bázických bodov a bola najnižšia za 1 týždeň. Výnosy 10-ročných nemeckých dlhopisov v pondelok stagnovali na -0,47 %.

Znížilo sa tiež úročenie krátkodobého talianskeho dlhu, keď výnosy 2-ročných dlhopisov klesli o 14 bázických bodov na 0,73 %.

Zo zlepšenia nálady týkajúcej sa Talianska tiež profitovali dlhopisy ďalších krajín z juhu Európy. Výnosy 10-ročných španielskych aj portugalských dlhopisov klesli asi o 8 bázických bodov.