Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 27. máj 2024Meniny má Iveta
< sekcia Ekonomika

V ponukách s vysokoškolským vzdelaním 2.stupňa hľadali hlavne učiteľov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Roman Hanc

Najvyššie platy ponúkali firmy v oblastiach vrcholového manažmentu a informačných technológií. V hrubom pri týchto pozíciách boli platy vo výške 2200, respektíve 2100 eur.

Bratislava 6. júla (TASR) - V prvom polroku uverejnil pracovný portál Profesia 163.179 ponúk, ide o historicky druhý najväčší počet. Najviac ponúk, a to 19 %, uverejnili firmy v oblasti obchodu. Medzi uchádzačmi s vysokoškolským vzdelaním druhého stupňa bol najväčší dopyt po učiteľoch a lekároch. Informovala o tom manažérka pre vzťahy s verejnosťou spoločnosti Profesia Ľubica Melcerová.

Viac ako 40 % pracovných ponúk, v ktorých spoločnosti hľadali ľudí s vysokoškolským vzdelaním druhého stupňa, bolo z oblasti školstva, a to konkrétne 5289. Firmy hľadali aj lekárov, bola to druhá najčastejšie žiadaná pozícia s požiadavkou na vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa. Na pozíciu lekára uverejnili 1093 ponúk. Podmienka ukončenia vysokoškolského vzdelania bola v 10 % inzerátoch. Najväčší záujem mali firmy o pracovníkov v oblasti IT, konkrétne programátorov.

"Spomedzi pozícií bol najväčší dopyt po predavačoch, administratívnych pracovníkoch a operátoroch výroby. Vo všetkých prípadoch išlo o približne 13.000 pracovných ponúk," uviedla Melcerová.

Viac ako 38 % ponúk bolo pre uchádzačov s ukončeným stredoškolským vzdelaním s maturitou. Na pozíciu administratívnych pracovníkov uverejnili vyše 8000 ponúk, nasledovali obchodní zástupcovia a firmy hľadali takmer 5000 odborných predajcov.

Druhý najväčší podiel spomedzi uverejnených inzerátov tvorili ponuky práce v oblasti výroby, a to 14 %, a na treťom mieste boli ponuky z administratívy. Takmer rovnaký počet zamestnancov hľadali aj v sektore informačných technológií.

Najvyššie platy ponúkali firmy v oblastiach vrcholového manažmentu a informačných technológií. V hrubom pri týchto pozíciách boli platy vo výške 2200, respektíve 2100 eur. V priemere 1800 eur ponúkali v manažmente, priemerný plat nad 1600 eur uvádzali v inzerátoch v oblasti zdravotníctva a telekomunikácií.

Takmer 68 % ponúk kládlo dôraz na prax, 69 % inzerátov požadovalo znalosť anglického jazyka.