Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

V Portugalsku schválili daň z extra ziskov energofiriem

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Nová daň bude platiť pre tento a budúci rok.

Lisabon 21. decembra (TASR) - Portugalský parlament tento týždeň schválil daň z nadmerných ziskov pre energetické spoločnosti aj maloobchodných predajcov potravín. Daňou vo výške 33 % tak Portugalsko reaguje na infláciu, ktorá dosahuje takmer 30-ročné maximum. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Nuno Félix z portugalského ministerstva financií, ktorý je zodpovedný za oblasť daní, uviedol, že daň, ktorá je "mimoriadna a dočasná," je v súlade s tým, čo schválila Európska únia pre energetický sektor. V Portugalsku bude platiť pre nadmerné zisky firiem pôsobiacich v uhoľnom, plynárenskom, ropnom a rafinérskom sektore, zároveň však aj pre maloobchod s potravinami.

"Cieľom dane je redistribúcia týchto nadmerných ziskov v inflačnom kontexte," povedal Felix pred hlasovaním parlamentu, pričom dodal, že ide o sociálnu spravodlivosť. Na základe schváleného modelu budú spoločnosti platiť daň na úrovni 33 % zo zisku, ktorý je minimálne 20 % nad priemerným ziskom za posledné štyri roky. Nová daň bude platiť pre tento a budúci rok. Štandardná firemná daň v Portugalsku dosahuje 21 %.

Daň z nadmerných ziskov sa dotkne napríklad portugalského energetického koncernu Galp. Toho zisk vzrástol za deväť mesiacov roka medziročne o 86 %. Spoločnosť však tvrdí, že za tým je najmä produkcia v Brazílii a Angole, nie jej domáci biznis. Výrazný rast zisku zaznamenal napríklad aj druhý najväčší maloobchodný reťazec v Portugalsku Jerónimo Martins, kde v dôsledku vysokej inflácie, čo sa odrazilo na raste tržieb, vzrástol zisk za január až koniec septembra o 29 %.

Inflácia v Portugalsku dosiahla v novembri 9,9 %. V porovnaní s októbrovou úrovňou sa síce spomalila (v októbri dosiahla 10,1 %), drží sa však blízko 30-ročného maxima. To zaznamenala práve v októbri.