Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

V Prešovskom kraji rozhodnú regióny o vyše 420 mil. eur z eurofondov

Na snímke minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Peter Balík. Foto: TASR Jakub Kotian

Rozvoju Prešovského samosprávneho kraja pomáha aj cezhraničná spolupráca podporovaná z programu Interreg Poľsko - Slovensko.

Bratislava 8. júna (TASR) - Nové eurofondy prinášajú novinku pre rozvoj regiónov. Tie budú priamo rozhodovať o vyše dvoch miliardách eur z takmer 13-miliardovej alokácie Programu Slovensko. Na konferencii Tvoríme lepšie Slovensko v Prešove to zdôraznil minister investícií Peter Balík. V rámci Prešovského kraja by mali samosprávy rozhodovať o 424 miliónoch eur.

"Pre celý región Prešovského samosprávneho kraja je v rámci integrovaných územných investícií vyčlenených z nových eurofondov takmer 300 miliónov eur. Ďalších 60 miliónov eur je určených pre Územie udržateľného mestského rozvoja Prešov, 44 miliónov pre Územie udržateľného mestského rozvoja Poprad-Svit-Kežmarok a 20 miliónov eur pre Územie udržateľného mestského rozvoja Humenné," spresnilo vo štvrtok ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI).

Celý proces bude fungovať prostredníctvom integrovaných územných investícií, o ktorých v každom kraji rozhodujú Rady partnerstva. Tvoria ich zástupcovia samospráv, štátnej správy, socioekonomických partnerov (mimovládne organizácie, podnikatelia, cirkvi...) a zástupcovia území udržateľného mestského rozvoja (UMR).

V novom programovom období je pre Slovensko z európskych fondov vyčlenená suma 12,59 miliardy eur. Najvyššia alokácia je určená na zelené a klimatické ciele a zvýšenie energetickej bezpečnosti, a to 4,2 miliardy eur, na zamestnanosť, kvalitné vzdelávanie a fungujúce sociálne služby pôjde 3,3 miliardy eur.

Na rozvoj inteligentnej a bezpečnej dopravy, čo sú napríklad opravy ciest I., II. a III. triedy či rozvoj železníc, sú určené dve miliardy eur. Do vedy, výskumu, inovácií a digitalizácie sa investuje 1,9 miliardy eur. Rozvoj kultúrneho a prírodného dedičstva či turizmu podporí 400 miliónov eur. Špecifickým cieľom je Fond na spravodlivú transformáciu, ktorý predstavuje sumu 441 mil. eur. Už v tomto roku sa z Programu Slovensko plánujú výzvy za vyše päť miliárd eur. Prešovský kraj sa bude môcť v roku 2023 zapojiť do 28 plánovaných výziev v objeme 622 miliónov eur.

"Prvé výzvy, ktoré vyhlásime z Programu Slovensko v najbližších týždňoch, budú zamerané na obnovu ciest, modernizáciu základných škôl a športovísk a podporu odborného vzdelávania," dodal Balík.

Rozvoju Prešovského samosprávneho kraja pomáha aj cezhraničná spolupráca podporovaná z programu Interreg Poľsko - Slovensko, z ktorého sa v dobiehajúcom programovom období podporilo doteraz 41 projektov za viac ako 36 miliónov eur. V novom programovom období je v programe Interreg Poľsko - Slovensko vyčlenená suma spolu 130 miliónov eur.