Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

V prevádzke je už iba málo pokladníc, ktoré nemajú pridelený kód eKasa

Ilustračné foto. Foto: TASR

Finančná správa od začiatku júla vykonala približne 1000 kontrol prevádzok s registračnými pokladnicami.

Bratislava 22. augusta (TASR) – Finančná správa (FS) SR pridelila nový kód pre systém eKasa 215.799 elektronickým registračným pokladniciam, z toho 115.328 už eviduje v novom systéme tržby. Počet pridelených registračných kódov pokladníc sa tak výrazne priblížil počtu reálne využívaných zariadení, informovala o tom FS.

"Finančná správa aj naďalej prijíma žiadosti o pridelenie kódu pokladnice eKasa klient, aktuálne sa však počty žiadostí hýbu už len v desiatkach denne. Uvedené zodpovedá predpokladu, že na trhu je už len minimum pokladníc, ktoré si nesplnili zákonnú povinnosť a nepožiadali o pridelenie kódu, ostatné sú neodhlásené alebo nepoužívané pokladnice," uviedla hovorkyňa Finančného riaditeľstva SR Ivana Skokanová.

Finančná správa podľa Skokanovej od začiatku júla vykonala približne 1000 kontrol prevádzok s registračnými pokladnicami. Okrem bežných kontrol evidencie tržieb sa kontrolóri zamerali aj na podnikateľov, ktorí nepožiadali v termíne do konca júna o registračný kód pokladnice pre nový systém FS eKasa.

Pokuty za porušenie zákona sú pritom vysoké. Za nevydávanie pokladničných dokladov alebo za používanie starej pokladnice bez prideleného nového kódu pre systém eKasa sa pohybujú od 330 eur, pri opakovanom porušení sú násobne vyššie, až do 20.000 eur, pričom hrozí aj odňatie živnostenského oprávnenia.