Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

V Priemyselnom parku Štúrovo chce investor vybudovať obilné silá

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Projekt je aktuálne v procese posudzovania vplyvov na životné prostredie. Výstavba by sa mala začať v októbri tohto roka, ukončenie je naplánované na december budúceho roka.

Štúrovo 12. augusta (TASR) – V areáli Priemyselného parku Štúrovo, a. s. plánuje investor vybudovať tranzitné silá na obilie. Súčasťou projektu je výstavba štyroch obilných síl, každé s objemom 2314 ton, výstavba univerzálneho príjmového koša a univerzálneho vyskladňovacieho mosta na obilie s kapacitou 200 ton za hodinu a napojenie na existujúcu vnútropodnikovú železničnú dráhu v existujúcom prístave v priemyselnej zóne.

Potreba zámeru vyplýva predovšetkým z úsilia o efektívne využitie vlastného prístavu a železničnej vlečky, pričom uvažujeme s maximálnym využitím existujúcich objektov a stavieb v areáli priemyselného parku,“ informoval investor.

Projekt je aktuálne v procese posudzovania vplyvov na životné prostredie. Výstavba by sa mala začať v októbri tohto roka, ukončenie je naplánované na december budúceho roka. Predpokladané investičné náklady 1,2 milióna eur zahŕňajú stavebnú aj technologickú časť. Podnikateľským zámerom investora je vybudovanie a prevádzkovanie skladovacích síl, ktoré budú slúžiť na skladovanie obilia aj na kombinovanú prekládku obilia. Prevádzka navrhovaného závodu predpokladá vytvorenie dvoch trvalých pracovných miest.

Areál Priemyselného parku Štúrovo historicky slúžil pre výrobu celulózy a papiera. Priemyselný park Štúrovo, a. s. je právnym nástupcom Smurfit Kappa Štúrovo, a. s., ktorá v roku 2010 ukončila papierenskú výrobu v Štúrove. „Pôvodnú výrobu papiera už nie je možné obnoviť, ale niektoré existujúce objekty a tiež obslužné zariadenia je možné čiastočne po prestavbe využiť na nový účel,“ skonštatoval investor.