Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Odberatelia elektriny prispeli na obnoviteľné zdroje 214 miliónov eur

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Spotreba elektriny, na ktorú sa uplatňuje TPS, v prvom polroku prekročila očakávanie úradu o 566 megawatthodín (MWh) pri celkovom odbere 11,802 gigawatthodiny (GWh).

Bratislava 2. augusta (TASR) – Odberatelia elektriny prispeli za prvých šesť mesiacov tohto roka prostredníctvom tarify za prevádzku systému (TPS) na obnoviteľné zdroje energie (OZE) a vysokoúčinnú kombinovanú výrobu energie a tepla (VÚ KVET) sumou 214,1 milióna eur. Náklady na túto podporu boli o 33 miliónov eur nižšie. Systém podpory OZE a VÚ KVET je tak po prvých šiestich mesiacoch v prebytku. Vyplýva to z monitoringu systému podpory výroby elektriny z OZE a VÚ KVET zverejneného Úradom pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).

„Bilancia nákladov a výnosov v systéme podpory je ovplyvnená predpokladanou koncovou spotrebou elektriny a predpokladanou priemernou cenou elektriny na burze PXE. Čím vyššia priemerná cena sa na burze PXE predpokladá, tým budú nižšie náklady na podporu formou doplatku, ktoré tvoria významnú časť celkových nákladov vynaložených na podporu elektriny vyrobenej z OZE a VÚ KVET,“ uviedol ÚRSO.

Práve spotreba elektriny, na ktorú sa uplatňuje TPS, v prvom polroku prekročila očakávanie úradu o 566 megawatthodín (MWh) pri celkovom odbere 11,802 gigawatthodiny (GWh). Výraznejší prepad spotreby oproti plánu zaregistroval ÚRSO až v júni, keď namiesto očakávaných 1,889 GWh spotrebovali odberatelia o 94 MWh menej. Cena elektriny na burze od začiatku roka postupne vzrástla na viac ako 75 eur za MWh z pôvodných približne 50 eur za MWh na začiatku roka.

Údaje ÚRSO zároveň ukazujú oproti plánu aj o približne osem percent nižšiu výrobu elektriny z OZE a VÚ KVET podporovanú doplatkom z predpokladaných 2,914 GWh na reálnych 2,676 GWh.