Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

V 1. polroku si Slováci požičali 2,5 mld. eur, medziročne je to menej

Foto: TASR

Dôvodom medziročne nižšieho prírastku boli nové úvery na bývanie, ktorých objem dosiahol 1,7 miliardy eur. Medziročne bola ich celková výška nižšia o 11 %

Bratislava 23. augusta (TASR) - Slováci si počas 1. polroka 2012 požičali od bánk takmer 2,5 miliardy eur. Informovala o tom dnes analytička Poštovej banky Eva Sadovská.

"Napriek tomu, že ide o veľmi slušný objem, za prvými šiestimi mesiacmi vlaňajšieho roka zaostal o 11 %," upozornila Sadovská.

Dôvodom medziročne nižšieho prírastku boli nové úvery na bývanie, ktorých objem dosiahol 1,7 miliardy eur. Medziročne bola ich celková výška nižšia o 11 %. Naopak, väčší záujem prejavili klienti bánk o spotrebné úvery. Banky počas prvého polroka požičali obyvateľstvu nové spotrebné úvery vo výške 0,6 miliardy eur, čo bolo o 8 % viac oproti rovnakému obdobiu minulého roka. "Nejeden Slovák siaha na nový, výhodnejší úver iba preto, aby si ním refinancoval už nejaký starší existujúci dlh," skonštatovala analytička.

Na konci júna sa celkový objem úverov pre obyvateľstvo vyšplhal na 16,9 miliardy eur. Oproti júnu 2011 bol tak vyšší o 8,4 %. Vo forme spotrebných úverov mali Slováci na konci júna napožičiavaných 2,3 miliardy eur, pričom prostredníctvom úverov na bývanie 12,5 miliardy eur. Stav spotrebných úverov tak medziročne vzrástol o 14,0 % a stav úverov na bývanie o 9,7 %. Sadovská o tom informovala na základe Národnej banky Slovenska (NBS).

Od polovice minulého roka došlo podľa analytičky k lepšiemu vývoju v rámci podielu zlyhaných úverov pre obyvateľstvo. Kým pred rokom ich podiel predstavoval 4,6 %, tak na konci 1. polroka 2012 bol o 0,4 percentuálneho bodu nižší a dosiahol 4,2 %.

"V prípade podielu zlyhaných spotrebných úverov sa podiel medziročne znížil z 9,9 % na 8,5 %, v prípade zlyhaných úverov na bývanie z 3,2 % na 3,0 %," uviedla Sadovská.

Na konci prvého polroka 2012 dlžil banke ekonomicky aktívny Slovák v priemere 6252 eur. Pred rokom bol priemerný dlh na úrovni 5843 eur.