Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

V rámci opráv obnovili tento rok 59 km ciest prvej triedy

Na snímke novootvorený zrekonštruovaný úsek cesty II/547 hranica okresu Košice/Košice okolie-Spišské Vlachy v Košickej Belej, v okrese Košice okolie 11. decembra 2023. Foto: TASR Roman Hanc

Náklady na tieto opravy vyšli na 25,91 milióna eur.

Bratislava 29. decembra (TASR) - Slovenská správa ciest (SSC) v tomto roku v rámci veľkoplošných opráv ciest prvej triedy obnovila 59 kilometrov (km) ciest v 12 úsekoch po celom Slovensku. Náklady na tieto opravy vyšli na 25,91 milióna eur. V piatok o tom informoval Martin Guzi z komunikačného odboru SSC.

Obnovené úseky sú súčasťou veľkoplošných opráv ciest, ktoré cestári spustili ešte v apríli 2021. SSC odvtedy obnovila 116 úsekov ciest prvej triedy po celom Slovensku v celkovej dĺžke 425,4 km. Opravy doteraz vyšli celkovo na 127 miliónov eur, informoval Guzi. Ako dodal, pri špecifickej obnove vozoviek sa odstráni poškodená vrstva po celej šírke cesty a nahradí ju nový, súvislý asfaltový koberec.

Podľa SSC ide o najväčšiu obnovu ciest prvej triedy v histórii Slovenska. V rámci projektu plánujú cestári za štyri roky opraviť cestné úseky za približne 200 miliónov eur s daňou z pridanej hodnoty (DPH). "SSC túto obnovu ciest realizuje mimo štandardných rekonštrukcií, výstavby obchvatov a opráv bežnej údržby," doplnil Guzi.