Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

V registri je už 272 veriteľov, ktorí môžu dávať spotrebné úvery

Ilustračné foto Foto: TERAZ.sk/Andrej Galica

Z nich päť požiadalo Slovenskú obchodnú inšpekciu (SOI) o vydanie potvrdenia, ktoré potrebujú pre zápis do registra.

Bratislava 10. júla (TASR) – Do registra veriteľov od začiatku júna doteraz zapísala Národná banka Slovenska 272 subjektov, ktorí v rámci svojej podnikateľskej činnosti ponúkajú, alebo poskytujú úver. Z nich päť požiadalo Slovenskú obchodnú inšpekciu (SOI) o vydanie potvrdenia, ktoré potrebujú pre zápis do registra.

"Štyrom z nich sme potvrdenie vydali obratom, nakoľko splnili zákonné podmienky, keďže SOI im v minulosti žiadnu sankciu neuložila. V jednom prípade sme si od veriteľa vyžiadali, aby preukázal odstránenie zistených nedostatkov, nakoľko od SOI dostal už niekoľko sankcií," informovala TASR Petra Blehová z komunikačného odboru Ústredného inšpektorátu (ÚI) SOI.

Inšpektorát preto upozornil všetkých podnikateľov, ktorí poskytujú spotrebiteľské úvery, a ktorým SOI uložila sankciu za porušenie predpisov na ochranu spotrebiteľa, aby odstránili nedostatky. "Chcem ich tiež vyzvať, aby s požiadavkou o vystavenie potvrdenia súčasne zasielali aj informáciu o skutočnostiach preukazujúcich, že vytýkané nedostatky naozaj odstránili. V prípadoch, ak SOI veriteľovi sankciu v minulosti neuložilo, potvrdenie vydá obratom," doplnila Blehová.

V opačnom prípade podnikateľom ÚI SOI potvrdenie nevydá a bez neho ich NBS do registra nezapíše. Žiadosti je potrebné adresovať Ústrednému inšpektorátu SOI.

Veriteľ je od 1. 6. 2014, kedy nadobudla účinnosť novela zákona o spotrebiteľských úveroch a o iných úveroch a pôžičkách pre spotrebiteľov, oprávnený začať vykonávať činnosť, ktorá spočíva v poskytovaní spotrebiteľských úverov odo dňa zápisu do registra veriteľov. Iný veriteľ je oprávnený začať vykonávať činnosť, ktorá spočíva v poskytovaní úverov odo dňa zápisu do podregistra iných veriteľov. Registre vedie NBS.