Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

V. Remišová: Boj proti korupcii je predpokladom pre fungujúci štát

Na snímke ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová počas konferencie Korupcia v eurofondoch, ktorú zorganizovalo Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR v Bratislave 23. júna 2022. Foto: TASR - Dano Veselský

Vicepremiérka v diskusii vyzdvihla úzku spoluprácu medzi MIRRI SR a Úradom pre verejné obstarávanie (ÚVO) a Najvyšším kontrolným úradom (NKÚ) SR.

Bratislava 23. júna (TASR) - Tvrdý a úspešný boj proti korupcii je základným predpokladom pre fungujúci a spravodlivý štát, ktorý slúži občanom. Na konferencii Eurofondy bez korupcie, ktorú zorganizovalo Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR to vyhlásila podpredsedníčka vlády Veronika Remišová (Za ľudí).

"Za mimoriadne dôležité v boji proti korupcii v eurofondoch považujem tri piliere - systémové zmeny, ktoré sme zaviedli v novom programovom období, zníženie byrokracie na všetkých úrovniach a tvrdé postihovanie korupčného správania bez ohľadu na to, či je páchateľom politik, bohatý oligarcha alebo starosta malej obce," spresnila.
Na snímke zľava prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta, vrchná štátna zástupkyňa Českej republiky Lenka Bradáčová, ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová a moderátor panelovej diskusie Marek Vagovič počas konferencie Korupcia v eurofondoch, ktorú zorganizovalo Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR v Bratislave 23. júna 2022.
Foto: TASR - Dano Veselský

Zdôraznila, že od nástupu novej vlády v marci 2020 majú polícia a prokuratúra rozviazané ruky a vyšetrujú rozsiahle schémy korupcie, prania špinavých peňazí a ďalších trestných činov, ktoré na Slovensku fungovali vyše desať rokov. Mnohé z týchto káuz súvisia aj s čerpaním eurofondov.

"Systém eurofondov, ako ho nastavila bývalá vláda, bol komplikovaný a neprehľadný, plný byrokracie. Eurofondy boli preto podhubím pre korupciu a prelievanie verejných zdrojov na kontá vyvolených," uviedla vicepremiérka.
Na snímke ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová počas konferencie Korupcia v eurofondoch, ktorú zorganizovalo Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR v Bratislave 23. júna 2022.
Foto: TASR - Dano Veselský

Remišová podčiarkla, že po nástupe do úradu presadila zásadné systémové zmeny v eurofondoch, v štátnom IT aj podpore regiónov. "Základom našej misie je nulová tolerancia k praktikám, ktoré boli v predchádzajúcich obdobiach bežné," zdôraznila.

Upozornila, že MIRRI za necelé dva roky zaviedlo v eurofondoch päť antibyrokratických balíčkov, zjednodušilo pravidlá aj administratívnu náročnosť na minimum, ktoré povoľuje európska legislatíva. "A hlavne sme spustili veľkú reformu pre nové eurofondy - jeden operačný program, počet riadiacich štruktúr sme okresali na tretinu a našou ambíciou je, aby slovenská legislatíva k eurofondom nemala ani čiarku navyše oproti tomu, čo požaduje Európska komisia. Takisto zavádzame poradenské centrá pre ľudí v regiónoch," informovala.
Na snímke zľava ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová a moderátor panelovej diskusie Marek Vagovič počas konferencie Korupcia v eurofondoch, ktorú zorganizovalo Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR v Bratislave 23. júna 2022.
Foto: TASR - Dano Veselský

Vicepremiérka v diskusii vyzdvihla úzku spoluprácu medzi MIRRI SR a Úradom pre verejné obstarávanie (ÚVO) a Najvyšším kontrolným úradom (NKÚ) SR.

"Začali sme úzku spoluprácu s Najvyšším kontrolným úradom SR a Úradom pre verené obstarávanie, aby sme čo najlepšie zabezpečili jednotný a spoločný postup pri hodnotení verejných obstarávaní. Veľmi ma teší, že s oboma úradmi spolupracujeme a darí sa nám nachádzať zhodu na potrebe systémových zmien, ktoré aj realizujeme. Naším spoločným cieľom je, aby sme proaktívne vytvárali také podmienky, aby korupčné praktiky v oblasti eurofondov nemali šancu. Základom je jednoduchý a transparentný systém, ktorý je zrozumiteľný pre úradníkov aj prijímateľov eurofondov, a, samozrejme, potrebný je účinný systém kontroly," dodala Remišová.
Na snímke zľava prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta, vrchná štátna zástupkyňa Českej republiky Lenka Bradáčová a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová počas konferencie Korupcia v eurofondoch, ktorú zorganizovalo Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR v Bratislave 23. júna 2022.
Foto: TASR - Dano Veselský