Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Remišová:Nominácia P.Krištúfkovej nebola prerokovaná na koaličnej rade

Na snímke poslankyňa NR SR Petra Krištúfková (Sme rodina) prichádza na 25. rokovanie vlády SR v stredu 17. júna 2020 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Upozornila tiež na to, že strana Za ľudí má zo 16 postov vo vláde dva hlasy.

Bratislava 17. júna (TASR) - Nominácia poslankyne Sme rodina Petry Krištúfkovej na post splnomocnenkyne vlády pre podporu rodiny a sociálnu pomoc nebola predmetom rokovania koaličnej rady. Upozornila na to podpredsedníčka vlády pre investície a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí). Preto bude žiadať, aby návrh najprv prerokovali koaličné strany.

"Verím, že sa dohodneme. Diskutujeme o každej nominácii. Nie je to bod, ktorý by bol dohodnutý na koaličnej rade," podotkla Remišová.

Upozornila tiež na to, že strana Za ľudí má zo 16 postov vo vláde dva hlasy. "Je zrejmé, že zákony na vláde môžu prejsť aj bez našich hlasov. Táto nominácia nebola predmetom rokovania koaličnej rady. Pre nás je rodinná politika veľmi dôležitá a myslíme si, že ministerstvo práce má dostatočné kompetencie aj finančné nástroje na to, aby mohlo cielene a dobre podporovať rodiny na Slovensku," myslí si Remišová.

Koaličná rada by mala podľa nej prediskutovať, aké úlohy a kompetencie bude mať tento úrad splnomocnenca. "Nemá zmysel, aby to bol úrad pre úrad, a či má v systéme sociálnej a rodinnej starostlivosti na Slovensku zmysel, ak má, tak aký. Následne môžeme hovoriť aj o personálnych nomináciách," povedala Remišová s tým, že určite je dôležité povedať si, kde je potrebné šetriť a kde majú inštitúcie význam.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) zhodnotil, že ide o nomináciu koaličného partnera. "Agenda sa vyslovene týka ministerstva práce. Pani poslankyňa sa tejto agende venuje dlhodobo. Platí, že to bolo odkomunikované a po krátkej diskusii bol návrh schválený," podotkol Naď s tým, že je otázne, čo všetko má byť riešené na koaličnej rade. "Ja by som nebol rád, aby návrhy, ktoré prichádzajú od nás, napríklad nominácie generálov, boli súčasťou koaličnej rady. Tak buď odpolitizujeme niektoré pozície a necháme jednotlivých ministrov, aby boli zodpovední, alebo keď sa dohodneme, že ideme každú jednu nomináciu riešiť, tak ju riešme. Ale ja osobne to nepovažujem za správne," doplnil Naď.