Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Remišová: Podpora najmenej rozvinutých okresov už musí plniť svoj účel

Na archívnej snímke Veronika Remišová v Bratislave 26. januára 2021. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Kabinet odsúhlasil novelu zákona o podpore týchto regiónov a poslal ju na prerokovanie parlamentu.

Bratislava 26. mája (TASR) - Podpora najmenej rozvinutých okresov musí po rokoch váhania konečne začať plniť svoj účel. Uviedla to vicepremiérka a ministerka pre investície, regionálny rozvoj a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí) v stredu po rokovaní vlády. Kabinet odsúhlasil novelu zákona o podpore týchto regiónov a poslal ju na prerokovanie parlamentu.

"V minulosti (podpora) nebola dobre nastavená a neprinášala to, čo ľudia v týchto regiónoch potrebujú. Napríklad, až dve tretiny podporených projektov v okrese Sabinov nepriniesli ani jediné pracovné miesto. A pritom vo vedľajšom okrese Bardejov bolo takýchto projektov len asi sedem percent," uviedla Remišová s tým, že štátna podpora musí smerovať na projekty, ktoré zlepšia život ľudí v regiónoch.

V minulosti sa podľa jej slov vyskytli prípady, keď sa z regionálneho príspevku napríklad kúpil traktor, s nulovým efektom pre ľudí v danom regióne. "Podľa doterajších schém o pridelení štátnej podpory rozhodoval výbor nominovaný prednostom okresného úradu. Neraz sa stávalo, že peniaze smerovali po kamarátskych či straníckych linkách," podotkla vicepremiérka. Novela má takýmto konaniam predísť.

Remišová vyzdvihla, že prioritami v podpore najmenej rozvinutých okresov a území budú okrem udržateľných pracovných miest aj zvyšovanie vzdelanostnej úrovne ľudí, podpora lokálnych ekonomík a zavádzanie sociálnych inovácií. "Ľudia vo všetkých slovenských regiónoch si zaslúžia rovnaké príležitosti a podmienky na kvalitný život," uzavrela Remišová.
Na archívnej snímke Richard Sulík (SAS)
Foto: TASR Jaroslav Novák

Vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) vyzdvihol, že je za schválenie tejto novely zákona rád. Je podľa neho znakom toho, že táto vláda ide dôsledne smerom k znižovaniu regionálnych rozdielov.

Najmenej rozvinuté okresy sú okresy, v ktorých miera evidovanej nezamestnanosti bola v období za aspoň deväť kalendárnych štvrťrokov vyššia ako 1,5-násobok priemernej miery nezamestnanosti v Slovenskej republike za rovnaké obdobie.

Podľa platnej legislatívy je na Slovensku 20 najmenej rozvinutých okresov. Sú to okresy: Kežmarok, Lučenec, Poltár, Revúca, Rimavská Sobota, Veľký Krtíš, Sabinov, Svidník, Vranov nad Topľou, Rožňava, Sobrance, Trebišov, Gelnica, Bardejov, Medzilaborce, Košice-okolie, Snina, Levoča, Michalovce, Stropkov.