Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

V. Remišová: Tento rok z Programu Slovensko vyhlásime 138 výziev

Na snímke dočasne poverená ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová. Foto: TASR - Pavol Zachar

V tomto roku plánujú MIRRI a sprostredkovateľské orgány vyhlásiť z Programu Slovensko výzvy za 5,8 miliardy eur, čo je 46 % z celkového balíka nových eurofondov.

Bratislava 16. februára (TASR) - V tomto roku z Programu Slovensko bude vyhlásených spolu 138 výziev v objeme vyše 5,8 miliardy eur. Vo štvrtok o tom na tlačovej konferencii informovala podpredsedníčka vlády a dočasne poverená ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová (Za ľudí).

"Po schválení Programu Slovensko v novembri minulého roka sme teraz spravili ďalší dôležitý krok, aby sme začali využívať takmer 13-miliardový balík nových eurofondov. Monitorovací výbor pre Program Slovensko bol dnes informovaný o harmonograme plánovaných výziev na rok 2023 a prvé výzvy vyhlásime už v tomto štvrťroku - pôjdu na podporu základných škôl, rekonštrukcie ciest, podporu zamestnanosti, no aj na ochranu prírody a obnoviteľné zdroje energie," uviedla Remišová.

Vo štvrtok prvýkrát zasadol Monitorovací výbor pre Program Slovensko, v ktorom sú zástupcovia Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR a ďalších rezortov, Európskej komisie, samospráv, zamestnávateľov, odborov, akademického sektora a mimovládneho sektora. Predstavitelia MIRRI v tomto roku plánujú so sprostredkovateľskými orgánmi vyhlásiť z Programu Slovensko výzvy za vyše 5,8 miliardy eur, čo je 46 % z celkového balíka nových eurofondov.

"Aj nové eurofondy využijeme vo veľkom na to, aby ľudia na Slovensku mali dobrú prácu a vyššie platy, aby obyvatelia všetkých regiónov mali služby na európskej úrovni. Preto už v tomto roku budú pre sociálnu oblasť vyhlásené výzvy v objeme 1,8 miliardy eur," spresnila vicepremiérka. Z Programu Slovensko podporia napríklad projekty na pomoc uchádzačom o prácu, prevenciu a poradenstvo pre obete násilia, terénnu sociálnu prácu či na budovanie a modernizáciu základných škôl.

"Takmer 2,5 miliardy eur vo výzvach v roku 2023 investujeme do životného prostredia, ochrany prírody a obnoviteľných zdrojov energie," doplnila podpredsedníčka vlády. Pôjde napríklad o zatepľovanie bytových domov, zeleň v mestách a obciach, čistiarne odpadových vôd či budovanie vodovodov a kanalizácií tam, kde chýbajú. "Veľký dôraz sme kládli na sanáciu environmentálnych záťaží a toxických skládok, ktoré zamorujú našu krajinu už celé desaťročia," zdôraznila Remišová.

Ďalšou oblasťou, kam pôjdu nové eurofondy, je veda, výskum, vzdelávanie a inovácie. Výzvy v tomto roku budú v celkovej sume 1,1 miliardy eur, vyčíslila vicepremiérka. "Investície do výskumu a inovácií prinesú ľuďom na Slovensku lepšie pracovné miesta," dodala s tým, že z nových eurofondov podporia špičkových vedcov, aby neodchádzali do zahraničia.

Podporia tiež odborné vzdelávanie na stredných školách, aby študenti získali prax. Z eurofondov ďalej zafinancujú výskumné nemocnice, inovatívne podniky a podnikateľov, no aj rozvoj digitálnych služieb štátu pre občanov, vymenovala Remišová.

V tomto roku vyhlásia aj výzvy za 491 miliónov eur na rekonštrukciu a modernizáciu ciest všetkých kategórií, železnice, na rozvoj mestskej hromadnej dopravy aj budovanie cyklotrás. "Ešte stále máme vyše 4000 kilometrov regionálnych ciest v zlom stave, čo predstavuje obrovskú brzdu pre rozvoj miestnej ekonomiky," uzavrela podpredsedníčka vlády.