Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Remišová: Zelená ekonomika je pre SR príležitosťou, ktorú musí využiť

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Projekty pre kvalitnejšie životné prostredie a čistejšiu prírodu ministerstvo podporuje tiež v rámci Integrovaného regionálneho Operačného programu.

Bratislava 22. apríla (TASR) - Zelená ekonomika je pre Slovensko príležitosťou, ktorú musí využiť. Vyjadrila sa tak vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí) pri príležitosti Dňa Zeme. Zelená ekonomika podľa nej Slovákom zabezpečí prosperitu a zdravé prostredie na život.

„Kvalita životného prostredia má priamy vplyv na životy ľudí. Preto na našom ministerstve venujeme tejto téme veľkú pozornosť. A nielen na Deň Zeme," dodala ministerka.

Veľkou pomocou pre Slovensko budú podľa nej v tomto smere financie z európskych zdrojov. MIRRI finišuje prípravy Partnerskej dohody, na základe ktorej sa v období 2021 – 2027 bude rozdeľovať takmer 13 miliárd eur. Na podporu zelenej ekonomiky a zelených riešení má ísť z regionálneho fondu ERDF minimálne 30 % ako aj časť prostriedkov z Kohézneho fondu.

„Stoja pred nami náročné úlohy. Musíme sa vysporiadať s obrovskými environmentálnymi záťažami, ktoré Slovensko zdedilo z minulosti a už desiatky rokov majú negatívny dosah na životy státisícov ľudí v regiónoch," podotkla Remišová s tým, že štát bude tiež podporovať zvyšovanie energetickej efektívnosti budov, riešenia na prevenciu proti prírodným katastrofám a dôležitou kapitolou bude rozvoj ekologickej dopravy.

MIRRI pripravuje systém podpory pre priemyselné regióny s cieľom radikálne znížiť produkciu emisií. „Až 459 miliónov eur pôjde navyše z Fondu spravodlivej transformácie pre hornú Nitru, kde sa končí ťažba a spaľovanie hnedého uhlia, a ďalšie priemyselné regióny. Investovať budeme do ekologickej premeny miestnej ekonomiky, sanácií environmentálnych záťaží, udržania a rozvoja zamestnanosti," pripomenula ministerka.

Dodala, že rezort podporuje i projekty na ochranu životného prostredia v okrese Snina, ktoré pomôžu vytvoriť potenciál pre udržateľný turizmus v Poloninách. Projekty pre kvalitnejšie životné prostredie a čistejšiu prírodu ministerstvo podporuje tiež v rámci Integrovaného regionálneho Operačného programu.

„Dobrým príkladom je ešte stále aktuálna výzva na podporu verejnej zelene v mestách s celkovou podporou až 17 miliónov eur," pripomenul rezort. Ďalšie zelené mikroprojekty MIRRI financuje zo štátnej dotačnej schémy.

„Ľudia na Slovensku si zaslúžia zdravý život v zdravej krajine. Už dávno neplatí, že zelené riešenia sú brzdou ekonomiky. Naopak, sú príležitosťou pre hospodársky rast, tvorbu nových pracovných miest s vyššou pridanou hodnotou, inovatívnych a čistých riešení, ktoré sú šetrné k planéte a prispievajú k lepšej kvalite života ľudí," uzavrela Remišová.