Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

V Rimavskej Sobote schválili predaj pozemku na priemyselný park

Na snímke konateľ spoločnosti MH Invest Boris Kačáni pri predstavovaní plánovaného priemyselného parku v Rimavskej Sobote 23. februára 2021. Foto: TASR - Lukáš Mužla

Nový priemyselný park má vyrásť na ploche približne 80 hektárov na severnom okraji mesta, jeho stavbu zabezpečí štát.

Rimavská Sobota 23. februára (TASR) – Poslanci mesta Rimavská Sobota na utorňajšom mestskom zastupiteľstve (MsZ) schválili predaj poľnohospodárskej pôdy, na ktorej má v najbližších rokoch štát vybudovať nový priemyselný park. Mesto za predaj pozemkov zinkasuje viac ako 296.000 eur.

Na MsZ v Rimavskej Sobote sa zúčastnil aj minister hospodárstva Richard Sulík (SaS), spoločne s primátorom Jozefom Šimkom podpísali zmluvu i memorandá o spolupráci. „Verím, že tento prvý krok bude prospešný a behom pár rokov sem nasmeruje konkrétnych investorov, ktorí pomôžu obyvateľom získať zamestnanie v tomto zaostalom regióne,“ uviedol primátor. Ako dodal, od štátu má prísľub, že každý nový zahraničný investor bude prioritne nasmerovaný práve do Rimavskej Soboty.

Na rokovaní MsZ sa zúčastnil aj predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina), ktorý pripomenul, že nezamestnanosť v okrese Rimavská Sobota prevyšuje 20 percent. „Túto investíciu umiestňuje vláda do regiónu, ktorý to najviac potrebuje,“ povedal Kollár.

Nový priemyselný park má vyrásť na ploche približne 80 hektárov na severnom okraji mesta, jeho stavbu zabezpečí štát. V budúcnosti sa v ňom počíta s vytvorením minimálne 500 priamych pracovných miest.

SSD investuje do priemyselného parku v Rimavskej Sobote


V nasledujúcich rokoch by mal v Rimavskej Sobote vyrásť nový priemyselný park. Energetici podpísali so štátnym investorom memorandum o spolupráci, podľa ktorého zaistia pripojenie industriálneho komplexu k distribučnej sieti prostredníctvom vlastnej investičnej akcie. Podľa predbežných odhadov by Stredoslovenská distribučná (SSD) mala z vlastných prostriedkov zainvestovať približne štyri milióny eur. Informoval o tom hovorca SSD Miroslav Gejdoš.

"Priemyselný park spotrebuje veľké množstvo elektriny. Aby sme ho mohli zásobovať, potrebujeme vybudovať nové vedenia veľmi vysokého a vysokého napätia, ale aj modernú diaľkovo ovládanú transformovňu. Momentálne upresňujeme množstvo technických parametrov, aby sme projekt zdetailizovali," priblížil predseda predstavenstva SSD František Čupr.

Energetici počítajú s výstavbou transformovne, ktorá poskytne výkon 15 megawattov. Na jej prepojenie s distribučnou sústavou a priemyselným parkom bude podľa SSD potrebné vybudovať viac ako dva kilometre nových vedení veľmi vysokého (110 kV) a vysokého (22 kV) napätia. Gejdoš skonštatoval, že výstavba energetických zariadení bude mať pozitívny vplyv aj na širší okruh odberateľov aj v podobe zvýšenej stability a spoľahlivosti distribúcie elektriny.

Investor priemyselného parku sa zaviazal, že energetikom zabezpečí majetkovo-právne vysporiadanie pozemkov a všetky povolenia potrebné na to, aby mohli začať s výstavbou. "Na prípravu kvalitného technického návrhu potrebujeme informácie o počte plánovaných prevádzok, ich charaktere a požadovanom výkone. Niektoré si totiž môžu vyžadovať špecifické technické riešenia. Keď budeme mať k dispozícii tieto údaje a všetky povolenia, ihneď začneme s realizáciou," doplnil Čupr.